18/01/18

Η Θεοδώρα Κασσελούρη του Νικολάου έφυγε από κοντά μας την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Το αποχαιρετιστήριο αντίο είπαν οι Φωτεινιώτεινιώτες στην «Γραμματικίνα» τους στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Φωτεινού την Παρασκευή στις 3μμ, συνοδεία της ψαλμωδίας του Παπαγιάννη και του Παπαχρή-στου και των δακρύων παιδιών και εγγονιών της. Τα θερμά μας συλλυπητήρια.

26/01/18

Δήμητρα Α. Καλαντζή

Μοναδική, στους Φωτεινιώτες, γυναίκα που είχε εν ζωή τρίγγονο ήταν η Δήμητρα Καλαντζή που έφυγε από κοντά μας την Πέμπτη 26/1/2018. Αυτό προέκυψε από σύντομη έρευνα της εφημερίδας ανάμεσα στους Φωτεινιώτες. Το τρίγγονο της το χάρισε η δισέγγονή της Βιολέτα Μιχ. Σιάκα και είναι τώρα 9 μηνών και ζει στους Παξούς, όπου και εργάζεται η μητέρα του. Η Δήμητρα Καλαντζή γεννήθηκε το 1925 στο Φωτεινό. Πατέρας της ο Αθανάσιος Καλαντζής, Φωτεινιώτης και μητέρα της η Φωτεινή Καλαντζή από την Περάνθη. Η αδερφή της Ευσταθία Τόλου παντρεύτηκε στην Άρτα και είχε τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας της μακαρίτισσας είχε το επίθετο «Τζαβέλλας» και πιθανόν να κατάγεται από τους Σουλιώτες που διώχτηκαν το 1804 από τον Αλή Πασά. Μπορεί να ήταν ο πρόγονός του από τους 65 που σώθηκαν από τη θυσία των 1400 Σουλιωτών στο γκρεμό της Μονής του Σέλτσου στις Πηγές της Άρτας. Έκανε όμως το όνομά του Καλαντζής «για να γλυτώσει που τον κυνήγαγαν να τον σκοτώσουν» σύμφωνα με τη μαρτυρία της κόρης της Δήμητρας, Βιολέτας Μπουγά. «Πολύ καλή μάνα» μας είπε η κόρη της. «Αυτή μας μεγάλωσε στο Δημοτικό» μας είπε η μεγάλη της εγγονή – από τις δύο - Δήμητρα. «Πολύ δυνατή και σκληρή γυναίκα. Θα έλεγε καλό λόγο αν άξιζε πραγματικά» μας είπε η μεγαλύτερη από τα 7 δισέγγονα της Βιολέτα Σιάκα. Όρθια, στα πόδια της έδωσε την τελική της μάχη η Σουλιώτισσα Δήμητρα. «Την Τετάρτη το μεσημέρι έπεσε σε κώμα και την Πέμτη έφυγε» κατά τα λόγια της κόρης της, ευτυχισμένη και πλήρης ημερών.

30/03/18

Κωνσταντίνος Α. Κασσελούρης

Ο Κώστας Κασσελούρης ήταν το τρίτο τέκνο του επί 12ετίας πρόεδρου του Φωτεινού Απόστολου Κασσελούρη (1897-1973) και της Αναστασίας Φελέκη (1900-1981). Γεννήθηκε στο Φωτεινό στις 8 Νοεμβρίουτου 1934. Τα άλλα του αδέρφια ήταν ο Θωμάς (γεννήθηκε το έτος 1928 και πέθανε μικρός στα 15 του), ο Φώντας (γεννήθηκε το έτος 1931 δάσκαλος), η Αγόρω (γεννήθηκε το έτος 1937 και παντρεύτηκε στο Δημαριό) και ο μόνος από τα αδέρφια εν ζωή τώρα Σταύρος (γεννήθηκε το έτος 1940 υπάλληλος ΟΤΕ). Μέχρι τα 20 του ζει στο Φωτεινό όπου τελειώνει το δημοτικό σχολείο και τον υπόλοιπο χρόνο βοηθά τον πατέρα του στις δουλειές της οικογένειας : αγροτικά-το αλέτρι- κτηνοτροφικά- τα πρόβατα-μεταφορά ξύλων και κάρβουνων στην Άρτα με τα ζώα και το σφάξιμο μια ή δυο φορές την εβδομάδα μαναριών για τις ανάγκες του χωριού. Στα 20 του κάνει τα χαρτιά και φοιτά στη σχολή Χωροφυλακής της Ρόδου. Τα 30 χρόνια από τη θητεία του στο σώμα της Χωροφυλακής τα κάνει στην Ηγουμενίτσα. Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται τη σύζυγό του Ευανθία Κουτσιαύτη που του χάρισε 2 γιους τον Θωμά- τεχνικό στην ΕΡΤ- και τον Άγγελο – διαιτολόγο εργαζόμενο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου -και 4 εγγόνια. Ο μακαρίτης ήταν «πολύ καλός σύζυγος» μας είπε η Ευανθία. Ο μεγάλος γιος του ο Θωμάς πρόσθεσε για τον πατέρα του : «Ηθικός και τίμιος οικογενειάρχης, όπως κάθε Φωτεινιώτης. Η κοινωνία της Ηγουμενίτσας τον αγάπησε όλη όσο λίγους αστυνομικούς και αυτό το δείχνει στο ότι έμεινε εκεί 30 ολόκληρα χρόνια». Ο μικρότερος αδερφός του Σταύρος είπε ότι ο αδερφός του από μικρός που τον θυμάται ήταν στο σπίτι πολύ συνεργάσιμος και με καλή κουβέντα. Στις 30/3/2018 έφυγε από κοντά μας ο Κώστας Κασσελούρης του Αποστόλη και της Ανάστω. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.

02/05/18

Θωμάς Γ. Μασούρας

«Έφυγε πολύ ξαφνικά» μας είπε με πόνο ο μεγάλος γιος του Θωμά Γ. Μασούρα, Κωσταντίνος. «Δεν είχαμε καμία προειδοποίηση. Ήταν όπως πάντα πολύ δραστήριος. Γυρνούσε την Αθήνα. Την προηγούμενη βραδιά μιλούσαμε στο Skype από το Καζακστάν και την άλλη μέρα - Τετάρτη 2 Μαΐου-παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και δεν πρόλαβε να πάει ούτε στο νοσοκομείο.Ήταν πρότυπο ήθους ο πατέρας μου, αλτρουισμού και καλοσύνης. Προσωπικά τον είχα και τον έχω πρότυπο στις σκέψεις και τις ενέργειές μου. Είχα εμπιστοσύνη στην κρίση του και τον ρωτούσα αν ήθελα να αποφασίσω. Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν μπορούσα να μεταδώσω στα παιδιά μου έστω στο ήμισυ τις αρετές που μας έδωσε αυτός. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στο Φωτεινό της Άρτας, το αγαπημένο του χωριό, μέσα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Αυτό επηρέασε τη ζωή του. Ο πατέρας του Γεώργιος τον άφησε ορφανό 2 χρονών. Η μάνα του Βάγια Μασούρα από το Φωτεινό έπρεπε να μεγαλώσει και τα άλλα 9 μεγαλύτερα αδέρφια του τη Βαγγελιώ, τον Αποστόλη, τη Ρήνα, την Παναγιώτα, τον Κώστα, τον Φάνη, τον Δημήτρη. Πολύ μικρός στα 9 του φεύγει με δεκάρες στην τσέπη και με ωτοστόπ για την Αθήνα. Ο Αποστόλης που ήταν σαν πατέρας του,γύρισε πίσω. Στα 15 του περνάει από τους πρώτους – 9ος από 1500 – στη Σχολή Υπαξ/κών του Ναυτικού όπου θα μπορούσε να κάνει καλή καριέρα. Ήταν ιδιαίτερος του πλοιάρχου. Όμως έπρεπε να παραιτηθεί για να φροντίσει τη μάνα του, όπως έλεγε. Η ειδικότητα του ηλεκτρολόγου που πήρε τον βοήθησε να απολυθεί. Στα 25 του παντρεύεται την Αγρινιώτισσα Λαμπρινή Φασούλα στο χωριό Σπολαϊτα. Στην Αθήνα που πήγαν άνοιξε περίπτερο για 4 χρόνια στο Χολαργό. Έκανε μετά τα χαρτιά και διορίστηκε επιστάτης στο Α ́ Γυμνάσιο Χολαργού. Απόκτησε 2 παιδιά και 2 εγγόνια. Ο μεγάλος του γιος ο Κώστας, γυμναστής με ειδικότητα μπάσκετ δουλεύει σαν γυμναστής στο εξωτερικό: 2015-2017 στην εθνική ομάδα μπάσκετ του Κατάρ που τη μια χρονιά είχε και την οικογένεια εκεί. Η σύζυγος εργάζεται σαν τεχνολόγος στην ιατροδικαστική Αθηνών.Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στην πρωταθλήτρια του Καζακστάν. Δυο εγγόνια έχει από τον Κώστα, τον Θωμά στα 9 του και την Μαρίνα στα 6 της. Ο δεύτερος γιος του Θωμά, ο Δημήτρης δουλεύει στο Υπουργείο Πολιτισμού σαν Τεχνολόγος Αρχαιολογικών Ανασκαφών και εργάζεται τώρα στο υπόλοιπο της Αττικής. Στα 55 του ο Θωμάς πήρε σύνταξη και γύρισε στο αγαπημένο του χωριό το Φωτεινό, πηγαινοερχόμενος και στην Αθήνα». Όλοι θα θυμόμαστε με αγάπη αυτόν τον φιλήσυχο και σοφό άνθρωπο. Να είναι καλά οι συγγενείς να τον μνημονεύουν.

22/06/18

Μαρία Λ. Συρρή

Η Μαρία Σιάκα, αγαπητή σύζυγος του Κώστα Σιάκα είχε χιώτικη καταγωγή. Γεννήθηκε στη Χίο στις 24 Οκτώβρη του 1942. Ο πατέρας της Λεωνίδας Συρρής άφησε τη Μαρία ορφανή από τα εφτά της χρόνια. Η μάνα της Άννα Αρακά πάλεψε με το γιο της Αριστείδη και κράτησαν το μικρό παντοπωλείο που άνοιξε ο Λεωνίδας με συνέταιρο. Έτσι μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά της: τη Στέλλα, τον Αριστείδη, τη Σεβαστή και τη μικρή Μαρία. Στη Χίο έκανε τις βασικές σπουδές της η Μαρία. Αφού τις ολοκλήρωσε ήταν υποψήφια της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Αρχικά κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και κατόπιν προσλαμβάνεται στον ΟΤΕ απ’ όπου και συνταξιοδοτείται πρόωρα, μετά από 22 χρόνια προσφοράς, λόγω σπουδών των παιδιών.Το 1964 στη Χίο γνωρίζεται με τον Φωτεινιώτη Κωσταντίνο Σιάκα, υπάλληλο κι αυτόν του ΟΤΕ. Παντρεύεται μαζί του και αποκτά τρία παιδιά, γεννημένα όλα στο νησί: τον Φίλιππα, πιλότο, την Κλεοπάτρα, μαθηματικό και τον Λεωνίδα, μηχανικό. Το 1997 μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα, στο Μαρούσι. Η Μαρία αγαπούσε πολύ τα έξι εγγόνια της: τη Μαριγώ και τον Κων/νο , τον Σοφοκλή και τη Σοφία και τον Κων/νο και τον Θάνο που της χάρισαν αντίστοιχα τα τρία της παιδιά. Η Μαρία αγαπούσε τη Χίο της που την επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι. Αγαπούσε πολύ και το Φωτεινό που το επισκέπτονταν τακτικά με τον άνδρα της και τα παιδιά της. Αυτή φρόντιζε το εξοχικό πατρικό σπίτι και ο Κώστας τα κτήματα. Όσο ήταν στο Φωτεινό συμμετείχε σ’ όλες τις εκδηλώσεις τις τοπικές και είχε άριστες σχέσεις με συγγενείς και φίλους. Στη Μαρία άρεσε πολύ να ράβει αλλά το κύριο χόμπι της ήταν η φροντίδα των δικών της και όχι μόνο, του άνδρα της, των παιδιών και των εγγονιών, συγγενών και φίλων, με απαράμιλλη εσωτερική αγάπη, χωρίς σχεδόν καθόλου εξωτερικές συναισθηματικές διαχύσεις, αυστηρότητας ή αγάπης. Η Μαρία Συρρή-Σιάκα έφυγε από κοντά μας στις 22/6/2018. Όσοι την έζησαν από πιο κοντά δε θα ξεχάσουν ποτέ τον μειλίχιο χαρακτήρα της. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

18/07/18

Αντώνιος Φ. Σιάκας

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου οι Φωτεινιώτες ένιωσαν φτωχότεροι. Έμειναν λιγότεροι. Έχασαν τον πρώτο τους Ψάλτη που κράτησε το ψαλτήρι στην εκκλησιά τους επαγγελματικά πάνω από 20 χρόνια, μέχρι που έφυγε για δουλειά στην Αθήνα,το 1964, με συνείδηση και μεγάλη επιτυχία και αφιλοκερδώς πολύ περισσότερο, τον Αντώνη Σιάκα.Ψάλτης ο Αντώνης ξεκίνησε λίγο να μαθαίνει με τον Κώστα Μάλλιο και ανδρώθηκε ψαλτικά στα χέρια του αείμνηστου Παπα-Μάρκου. Αυτός του έμαθε τα Βυζαντινά και δεν πήγε σε σχολή.Ο ζήλος του για την ασχολία αυτή δεν λέγεται. Έψελνε συνέχεια όπου βρίσκονταν και όπου στέκονταν. Με το ψαλτήρι κοιμόταν, με το ψαλτήρι σηκωνόταν. Στην οικοδομή που δούλευε στην Αθήνα τον έβαζαν οι συνάδελφοι να ψέλνει. Τα παιδιά του, του το ζητούσαν συνέχεια. Οι Φωτεινιώτες μαγεύονταν από τη γλυκιά του, αηδονίσια φωνή και δεν θα την ξεχάσουν ποτέ.Θα έχουν πάντα στην ψυχή τους τον πρώτο ψάλτη του χωριού τους. Μέχρι τα τελευταία του, με σβησμένη τη φωνή έψελνε το κύριε εκέκραξα. Η μεγάλη προσφορά του στο Φωτεινό φαίνεται και από το ότι φιλοξενήθηκε πολλές φορές στην εφημερίδα του, τα Φωτεινοπολιτιστικά και από την τιμητική που του έκανε ο Σύλλογος Γυναικών Φωτεινού.Ο Αντώνης Σιάκας γεννήθηκε στο Φωτεινό στις 8/5/2018. Πατέρας του ο Φίλιππας. Μάνα του η Πάτρα Τσιούνη από Ανωπέτρα, του Λάμπρου Τσιούνη και της Ελένης Σαπρίκη από τις Σελλάδες. Ήταν ο πρωτότοκος γιος. Ειδικότητά του η επιμέλεια των χωραφιών, όργωμα και τσάπισμα, που την έκανε με επιμέλεια, συνεργαζόμενος και με τα άλλα του αδέρφια, την Ελένη, τον Βαγγέλη, τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Βασίλη.Με την Θεοδώρα Τριανταφύλλου αποκτά τη δική του πολυμελή οικογένεια με έξι τέκνα: τον Χρύσανθο- υπάλληλο ΟΤΕ, τον Σταύρο-ιδιωτικό υπάλληλο, τον Βασίλη-στέλεχος ΟΤΕ, τον Φίλιππα-δ/ντή ΕΛΤΑ, την Ευτυχία-επιχειρηματία, την Λίτσα-οικιακά και τον Δημήτριο-ιδιωτικό υπάλληλο. Τόσα στόματα πώς να τραφούν,τόσα παιδιά πώς να μεγαλώσουν με το αλέτρι, σ ́έναν τόπο που βγήκε από μια δύσκολη περίοδο. Ο Αντώνης ψάχνει λύση. Σκέφτεται τη Γερμανία αλλά δεν τα καταφέρνει. Ξενιτεύεται στην Αθήνα όπου εργάζεται στην οικοδομή, ανειδίκευτος. Μεταφέρει από το χωριό όλη την οικογένεια. Εδώ ζει μέχρι το 1988 που συνταξιοδοτείται από το ΙΚΑ και επανέρχεται στο Φωτεινό. Είχε την ευτυχία να γνωρίσει και 12 εγγόνια και 3 δίγγονα: από τον Χρύσανθο τον Αντώνη και τη Θεοδώρα και 2 δίγγονα από τη Θεοδώρα, την Ίριδα και την Αμαρυλλίδα, από τον Βασίλη την Μαρκέλα και την Καλλιόπη, από τον Φίλιππα τον Ηλία,την Μαρία και τον Νεκτάριο, από την Ευτυχία την Ειρήνη, από τη Λίτσα τον Στέφανο και τη Σοφία και το δίγγονο τη Χρύσα και από τον Δημήτρη τη Θεοδώρα και την Αναστασία. Δύο φορές κοινοτικός σύμβουλος υπηρέτησε στο Φωτεινό ο Αντώνης Σιάκας. Θα ηχεί στ’αυτιά μας η μελωδική του ψαλμωδία και η αγάπη του για το Φωτεινό και τους Φωτεινιώτες.