3. Τέσσερις λόγοι με έκαναν να αλλάξω τη ζωή των κατοίκων

     α. βλέποντας τη μαρτυρική ταλαιπωρία που περνούσαν οι κάτοικοι.

     β. Η μεγάλη αγάπη για τους κατοίκους και η Μεγάλη βοήθεια της συζυγός

          μου Ελένης. Κουράστηκε πολύ όλα αυτά τα χρόνια.

     γ. Από την αρχή αποφάσισα να φύγω φτωχότερος όταν τελειώσω.

     δ. Η απέραντη θέληση, η όρεξη, ο ζήλος για δουλειά και η αδήριτη ανάγκη

          των κατοίκων. 

 

Πώς δεν πήγα για Πρόεδρος

 

      Ήταν ημέρα Παρασκευή του 1982. Απόγευμα ώρα 15.00 χτύπησε η πόρτα του σπιτιού μου. Άνοιξε η σύζυγός μου Ελένη. Βλέπω τον κουμπάρο μου Σπύρο Σιάκα, πρόεδρος Κοινότητας τότε, μαζί με τη σύζυγό  του Αγγελική. Πολύ παράξενη η ώρα της επίσκεψης. Αμέσως  πριν ακόμη γίνει ο καφές  μου είπε.  Κουμπάρε θέλω τη βοήθειά σου, είναι μεγάλο αυτό που σου ζητώ  αλλά πρέπει να το κάνεις. Είσαι ο μόνος που μπορεί να πάρει τις εκλογές, έχω όμως μεγάλη ανάγκη να εκλεγώ για δεύτερη 4ετία πρόεδρος έτσι μόνο παίρνω τη σύνταξη του προέδρου. Σπουδάζω πέντε παιδιά, έχω ανάγκη τα χρήματα αυτά. Πλησιάζανε κοινοτικές  εκλογές, οι χωριανοί μου από πολύ πριν με παρότρυναν να πάω για πρόεδρος  γιατί το χωριό μας ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Κοινοτικοί δρόμοι, Αγροτικοί δρόμοι,  Συγκοινωνία δεν υπήρχε  από τη δραματική κατάσταση του δρόμου από Μεγάρχη μέχρι Φωτεινό. Ευτυχώς δεν έδωσα το λόγο στους χωριανούς  καίτοι ήμουνα έτοιμος να πάω για πρόεδρος. Η απέραντη εκτίμηση και ο απέραντος σεβασμός προς την οικογένεια, που αξίζει μόνο επαίνους και είναι για παράδειγμα προς μίμηση με έκαναν να του πω εντάξει κουμπάρε δεν θα πάω. Μου απάντησε ευχαριστώ και την άλλη τετραετία θα σε βοηθήσω. Το άλλο βράδυ  Σάββατο  γέμισε το σπίτι μου ετεροδημότες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγγενείς, φίλοι Θωμά  μου είπαν είσαι ο αυριανός πρόεδρος, ξέρουμε ότι θα κουραστείς  γιατί θα δουλέψεις σκληρά, έχει όμως ανάγκη το χωριό μας. Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά χωρίς να εξηγήσω είπα όχι, την άλλη τετραετία θα πάω, πρώτα ο Θεός. Οι πιέσεις ήταν μεγάλες κάθε μέρα από χωριανούς και ετεροδημότες. Για μένα ο λόγος μου ήταν συμβόλαιο.

 

Ασφαλτόστρωση δρόμου Μεγάρχη-Φωτεινό

 

 Ήρθε το 1986, έγιναν πάλι εκλογές,  με λύπη μου είδα αντιπαλό μου τον κουμπάρο μου Σπύρο Σιάκα, καίτοι γνώριζε ότι η ήττα του θα ήταν συντριπτική. Πράγμα που έγινε. Ευγνωμονώ όλους τους χωριανούς μου.

Οι κάτοικοι για να πάνε στην Άρτα φορούσαν μεγάλες μπότες πλαστικές και από τα μεσάνυχτα ξεκινούσαν να πάνε στη Μεγάρχη για το λεωφορείο. Μόνο που δεν τρελάθηκα μέχρι την ημέρα που ορκίστηκα.

Την άλλη μέρα έτρεξα στον Νομάρχη πρώτα,  και μετά στα γραφεία όλων των βουλευτών. Η αρχή ήταν δύσκολη  από τον κύριο  Νομάρχη, καθαρά για λόγους πολιτικούς. Στη συνέχεια όμως η συνεργασία μας και η βοήθειά του ήταν άριστη.

Ο κύριος  Κολιοπάνος, ο κύριος  Τσοβόλας, ο κύριος  Κονταξής, ο κύριος  Παπαδημητρίου και  ο κύριος  Παπαγεωργίου, έδειξαν πολύ ενδιαφέρον για τα πολλά προβλήματα του χωριού μας. Όλους τους ευγνωμονώ.

Ο κύριος  Κολιοπάνος ήρθε αμέσως στο χωριό μας και διαπίστωσε το δράμα του δρόμου  από Μεγάρχη μέχρι τον Άι-Λια  στροφή προς Άνω Πέτρα. Μετά από πολλές επισκέψεις μου στα γραφεία τους στην Αθήνα εγκρίθηκαν πιστώσεις. Έγινε η ασφαλτόστρωση του δρόμου από Μεγάρχη μέχρι Φωτεινό.

 Ο κύριος  Νομάρχης έγκρινε πίστωση 1.500.000 δραχμές για την ανηφόρα από σκουπίδια μέχρι τη στροφή προς Κομπότι. Όλους τους ευγνωμονώ. Ευγνωμονώ και ευχαριστώ από καρδιάς τους κκ Νομάρχες Παπαγεωργίου, Σουμάλα και την κ. Πάπρου, είχα άριστες κοινωνικές  σχέσεις και με βοήθησαν πολύ. Ο Θεός να τους χαρίζει υγεία, πολλά χρόνια ζωή και ευτυχία.

 Έκανα τιτάνιες προσπάθειες, έσκυψα πολύ στα προβλήματα του χωριού μας με όρεξη, με ζήλο,  και με τη βοήθεια της σεβαστής πολιτείας,  έγινε το χωριό μας το ωραιότερο της Ευρώπης.

Θα ήθελα εδώ να αναφέρω  ένα  χαρακτηριστικό  παράδειγμα  για τους χαλαρούς νόμους της πολιτείας, οι νόμοι οι οποίοι σπρώχνουν τους τίμιους πολίτες της χώρας

να γίνουν κλέφτες. Να πλουτίσουν με χρήματα από τον ιδρώτα των φτωχών ανθρώπων.     

 Μόλις ορκίστηκα το 1987 έτρεξα στον Νομάρχη, τον παρακάλεσα θερμά να έρθει να διαπιστώσει την θλιβερή κατάσταση του δρόμου από Μεγάρχη μέχρι Φωτεινό. το χειρότερο σημείο ο δρόμος από σκουπίδια μέχρι τη στροφή προς Κομπότι. Αμέσως μου έδωσε  την πίστωση  των 1.500.000 δραχμών, να γίνει η ασφαλτόστρωση.

 Πήγα στην εταιρεία (Κόμβος) το ίδιο απόγευμα ήρθαν δύο υπάλληλοι, μετρήσαμε το μήκος και το πλάτος του δρόμου, 370 μέτρα μήκος και 4-6 μέτρα πλάτος. Αύριο πρωί πρόεδρε μου είπαν να έρθεις στα γραφεία.

Πήγα πρωί, κάποιος υπεύθυνος μου είπε ετοίμασε τα χαρτιά πρόεδρε το συμφωνητικό και αύριο να έρθεις πάλι εδώ. Του είπα θα γίνει όλος ο δρόμος με άσφαλτο Εσύ πρόεδρε δεν είσαι υπεύθυνος πόσος δρόμος θα γίνει, μπορεί να γίνει 100 ή 150 μέτρα, ο μηχανικός της Νομαρχίας θα μετρήσει αυτός είναι υπεύθυνος. Πάρε εσύ το φακελάκι και επειδή είσαι νέος πρόεδρος σου δίνουμε όλο το ποσό χωρίς τις κρατήσεις 150.000 δραχμές 10% της πίστωσης. Έπαιρνα σύνταξη ούτε 30.000 δραχμές το μήνα. Πήγα να τρελαθώ, θα έρθω αύριο του είπα. Να πόσο κακοί είναι οι νόμοι της σεβαστής πολιτείας.

 Πήγα στον κύριο  Κασαή Βαγγέλη, αμέσως ήρθαμε στο χωριό, ένας υπεύθυνος μέτρησε το δρόμο. Μου είπε για να γίνει όλος ο δρόμος, δεν θα γίνει η κανονική άσφαλτος το πάχος θα είναι τρεις μόνο πόντους και δεν μένει τίποτα για εσένα. του απάντησα δεν θέλω εγώ ούτε μία δραχμή. Αν είσαι τυχερός πρόεδρε μου είπε και το έδαφος είναι στέριο θα κρατήσει ο δρόμος τέσσερα χρόνια μέχρι τις  εκλογές.

Την άλλη ημέρα 7 εργάτες άρχισαν τις εργασίες, το μεσημέρι τους κάλεσα για φαγητό στο καφενείο.  Στο τραπέζι κουνέλια-κοτόπουλα-εξαιρετικές πίτες  πάρα πολύ δικό μου κρασί. Αυτό γινόταν έξη  ημέρες που κράτησαν οι εργασίες. Οι εργάτες και ο κύριος Κασάης μου είπαν πρώτη φορά γίνεται αυτό τόσα χρόνια που εργαζόμαστε. Κάνανε άριστη δουλειά. Τριάντα χρόνια σήμερα ο δρόμος δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά.

 

Το άξιζαν οι κάτοικοι - η 3η Μάρτη

Είχα πει στους κατοίκους ότι θα είμαι δίπλα τους όλο το 24ωρο. Και το έπραξα. Ήμουν πολλές φορές 15 ώρες κοντά στην Μπουλντόζα ή το γκρειντερ ή τα έργα που γινόταν. Το βράδυ 12, 2 και 4 η ώρα με ξυπνούσαν να τους μεταφέρω στα Νοσοκομεία λόγω ασθενείας τους  Άρτα, Γιάννενα, Πάτρα  μέχρι την Αθήνα. Εδώ κουράστηκα πολύ. Ειλικρινά,  ποτέ δεν είπα όχι σε κανέναν χωριανό.

Οι χωριανοί το αξίζανε, γιατί το χωριό μας έχει λεβέντες  παλικάρια, ήρωες. Εκτός από τα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους στη Μικρασιατική καταστροφή – εκστρατεία, πέντε ήρωες χωριανοί μας οι: Δημήτριος Σιάκας  πατέρας εννέα παιδιών 2. Θωμάς Πανέτας  πατέρας πέντε παιδιών 3. Γεώργιος Καραθάνος  πατέρας δυο παιδιών 4. Τριάδα Κασσελούρη  μητέρα τεσσάρων παιδιών και έγκυος 4 μηνών  5. Νικόλαος Πανέτας, ανύπαντρος. Όλοι τους κάτω των 45 χρόνων. Σφαγιάστηκαν με τον χειρότερο τρόπο, μετά από απάνθρωπα βασανιστήρια στις τρεις  του Μάρτη του 1943, για τη δράση τους στην εθνική μας Αντίσταση.

Για τη λευτεριά της πατρίδας μας. κατά τον Όμηρο «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης» για τον Πλάτωνα «Η πατρίς αγνότερο και τιμιώτερο»  για τους μαχητές του 1821 «Ελευθερία ή Θάνατος»  Για τον Ιωάννη Μεταξά «ΟΧΙ» με τον ελληνικό λαό. «Υπέρ πάντων ο αγών»  «Η Ελλάς δεν πολεμά δια την Νίκην.  πολεμά δια την δόξαν και την τιμή της», Ιωάννης Μεταξάς 30-10-1940.

Για τους πέντε ήρωες του χωριού μας η πατρίς ευγνωμονούσα τιμούμε και μάλιστα με την παρουσία της επίσημης πολιτείας. Τιμά τη μνήμη  παρίσταται στην απλή, σεμνή και ιεροπρεπή επιμνημόσυνη δέηση και καταθέτει εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης δάφνινο στεφάνι στο μνημείο, που ανεγέρθη προς τιμή τους στο χωριό μας.

Τα χρόνια της προεδρίας μου , τιμούσαν τους ήρωες του χωριού μας όλες οι υπηρεσίες. Εκατό και πλέον προσκεκλημένοι  Υπουργοί  Στρατηγοί (Διοικητής VIII Μεραρχίας Ιωαννίνων  Βουλευτές, Νομάρχες, Πρόεδροι.  στις 3 του Μάρτη ήταν στο χωριό μας. επακολουθούσαν τραπέζια με κατσίκια, Λαγούς, κουνέλια, κοτόπουλα χωριάτικα,  παντός τύπου πίτες, η σύζυγός μου ήταν πάντα μπροστά ακούραστη όλα γινόταν με χαρά και θέληση.

 

Πώς έφερα νερό στο Φωτεινό

Πέρα όμως από το μεγάλο έργο για το χωριό μας, επτά κοινότητες του Συνδέσμου ύδρευσης υποφέραμε για πόσιμο νερό. Τέσσερις βρύσες στο χωριό μας ανοίγανε στις 18.00 ώρα για μια ώρα μόνο να πάρουν 400 κάτοικοι μόνο από ένα γκουβά νερό, δραματική η κατάσταση.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων με παρακάλεσαν να πάω για πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, να βοηθήσω όσο μπορώ. Ανταποκρίθηκα  με ψηφίσανε πρόεδρο.

Αμέσως έτρεξα στην  Αθήνα  στον κ. Τσοβόλα. Την άλλη μέρα ήρθε στην πηγή του νερού  στη Χελώνα, και διεπίστωσε ότι το νερό  ήταν ελάχιστο, αμέσως έδωσε πίστωση 15.000.000 δραχμές και έγινε γεώτρηση.

Στη συνέχεια ο κύριος Καραμπίνας με ενέργειές του δόθηκε πίστωση 80 εκατομμύρια για την κατασκευή του δικτύου. Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τους τότε προέδρους κύριο Κατσαρό  κύριο  Λάπα και το μακαρίτη Μίγδο  που βοήθησαν πολύ να πάρουμε νερό οι κοινότητες.

 

Η διπλωματία μου

Όλοι οι πολιτικοί μας την εποχή εκείνη είχαν θέληση  είχαν τη βούληση και τη δύναμη,  και βοηθούσαν τα χωριά μας. Με καθημερινές αιτήσεις μου- αναφορές προς όλα τα υπουργεία και τακτικές επισκέψεις μου για συναντήση τους στην Αθήνα, πέτυχα να αλλάξω τη ζωή των κατοίκων, να την κάνω ανθρώπινη, όμορφη, χωρίς ταλαιπωρίες.

 Είχα λίγες οικονομίες στην άκρη  τα 16 χρόνια της προεδρίας μου  έφυγαν όλες για τις ανάγκες των κατοίκων  συνολικές και ατομικές. Ήμουνα φτωχός, έφυγα φτωχότερος αλλά ευχαριστημένος πολύ. Είναι μεγαλύτερη η τιμή των κατοίκων που μου κάνανε να με ψηφίσουν έξη(6) τετραετίες. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ παντοτινά.

Τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο τότε γραμματέας της κοινότητάς μας και νυν γραμματέας του Δήμου. Ένας εξαιρετικός βοηθός  ένας άριστος οικογενειάρχης  ένας αληθινός άνθρωπος. Τον ευχαριστώ.

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω και την άξια συζυγό  μου γιατί με βοήθησε πολύ αυτά τα πολύ κουραστικά χρόνια για μένα και για εκείνη. Καθημερινά τραπέζια με πολλούς επισκέπτες  τραπέζια με λαγούς-κουνέλια-κατσίκια και πάνω από (20) πίτες παντός τύπου, τα έκανε όλα με πολύ χαρά και θέληση.

 Στην πολιτική, στα κοινά  τον πρώτο λόγο έχουν οι κοινωνικές σχέσεις  οι φιλίες  οι συναντήσεις. Μόνο έτσι κατάφερα να κάνω το ομορφότερο χωριό της Ευρώπης. Δεν μετρούσαν για εμένα τα έξοδα,  μετρούσαν τα πολλά προβλήματα των κατοίκων.

 

Χαμένοι τόσοι κόποι σήμερα

 Αν είχα το σημερινό κατάντημα να κλείνω ετσιθελικά μια ολόκληρη περιφέρεια τελείως το δρόμο με δεκάδες στρέμματα ελαιώνες  χωράφια, βοσκοτόπια να μην μπορούν να πάνε οι κάτοικοι ούτε με τα πόδια στα κτήματά τους.

Θλίβομαι για το φαινόμενο αυτό Ντροπή-Αίσχος!!! Γι αυτούς που τοποθετήσανε Δέκα περίπου μέτρα σωλήνες σε ένα δρόμο (20) είκοσι περίπου μέτρων, αποτέλεσμα να γίνει σκάλα τριών και πλέον μέτρων και να κλειστή τελείως ο δρόμος ο Υπόλοιπος, άλλα Δέκα περίπου μέτρα που έπρεπε-πρέπει να μπουν σωλήνες.

Οι εμπάθειες και τα προσωπικά πρέπει να σβύνουν από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία- στα κοινά. Αν εγώ είχα το τιμόνι της εξουσίας και έκανα ένα τέτοιο έγκλημα θα πήγαινα στο στεφάνι του Κολιού Πανέτα (1000) μέτρα να πέσω. Οι κάτοικοι δεν έχουν χρήματα να πάνε στα δικαστήρια.

Παρακαλούμε θερμά να βοηθήσει η περιφέρεια, το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Υπουργός του πολίτη. Οι Άρχοντες πρέπει να υπηρετούν με συνέπεια και ήθος, ποτέ με εμπάθειες – προσωπικά και το εγώ!!! Ο φυσικός νόμος τιμωρεί την αλαζονεία και την Ύβριν.

 Λυπάμαι πολύ τόσο εγώ όσο και όλοι οι χωριανοί μου το ομολογούν κάθε μέρα στα καφενεία. πάνε χαμένοι οι τόσοι κόποι τόσων χρόνων, εκεί που δεν υπήρχε ούτε η μικρή παραβόλα να πηγαίνει το ΙΧ αυτοκίνητο η μερσεντές σήμερα οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάνε ούτε με τα τρακτέρ. Ντροπή!!!

 

Ευχαριστώ τους Συμβούλους μου

Θέλω εδώ να  ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, όλους τους κοινοτικούς συμβούλους στα 16 χρόνια της προεδρίας μου, και της πλειοψηφίας και της Μειοψηφίας γιατί όλοι τους με βοήθησαν πολύ  να γίνουν όλα αυτά τα έργα.

 Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από Μεγάρχη μέχρι τον Αϊλιά διασταύρωση προς ΆνωΠέτρα.

εγινε άσφαλτος η τσιμεντόστρωση σε όλους τους δρόμους του χωριού μας και στο τελευταίο σπίτι,

 Έγινε η δεξαμενή του χωριού μας να έχουν όλοι οι κάτοικοι νερό,

έγιναν δύο δεξαμενές νερού για τα ζώα του χωριού μας με πάρα πολλές προσπάθειες. Έγιναν αγροτικοί δρόμοι και στην τελευταία παραβόλα των χωριανών μας,

βάλαμε σωλήνες σε πάρα πολλά σημεία του Αγροτικού δικτύου.

Τσιμεντοστρώσαμε όλες τις ανηφόρες και τις στροφές του Αγροτικού δικτύου,

ρίξαμε χαλίκι 3Α οπου υπήρχε ανάγκη.

Με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι κάτοικοι με τα ΙΧ στα χωράφια τους.

Κοινοτικοί σύμβουλοι ήταν οι Τριαντάφυλλος Θεοφάνης 2. Ανδρέας Τριαντάφυλλος 3. Χαρίλαος Μάλλιος 4. Κων/νος Κασσελούρης Ευαγγέλου 5. Δημήτριος Κασσελούρης Νικολάου 6. Σπύρος Σιάκας 7. Ευάγγελος Καραθάνος και οι μακαρίτες Ιωάννης Τριαντάφυλλος και Νικόλαος Πανέτας Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ για την βοήθειά τους, όλα αυτά τα χρόνια.

 

Το μεγάλο μονομπλόκ

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους χαλαρούς Νόμους της πολιτείας.

 Έγινε ένας μικρός σεισμός, το εκμεταλλεύτηκα το γεγονός. έτρεξα στον Νομάρχη και του είπα κινδυνεύουν δύο οικογένειες χρειάζεται να γίνει μονομπλόκ για την ασφάλεια των σπιτιών. μου ενέκρινε πίστωση 900.000 δραχμές.

Ήρθαν δύο τρεις εργολάβοι,  αν θυμάμαι καλά το έργο το πήρε κάποιος ονόματι  Κρικώνης από τα Γιάννενα. αρκετά μέτρα το μήκος, και το ύψος από  2 έως και 4 μέτρα. Η μελέτη είχε το πλάτος 60 πόντους στο κάτω μέρος και 30 πόντους στο επάνω μέρος του μονομπλοκ. Οι εργάτες κάνανε λάθος. Το Μονομπλόκ ήταν και στο επάνω μέρος το πλάτος 60 πόντους το πλάτος και πλέον. Ήρθε ο μηχανικός  μέτρησε το έργο μου είπε το κόστος είναι 1.800.000. δραχμές. πήγα να τρελαθώ.

Η Κοινότητα δεν είχε ούτε δραχμή. έτρεξα την ίδια ώρα στον κύριο  Νομάρχη. Κάλεσε τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών. Μου είπαν χρήματα δεν έχει η Νομαρχία αν θέλεις τα δίνεις αργότερα. Έχεις και το δικαίωμα να μην τα δώσεις. Τότε συνήλθα από την ταραχή μου.

 Έξω από την Νομαρχία ήταν ο εργολάβος. του είπα δικός σας το σφάλμα δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. εδώ το λάθος των νόμων! Μου είπε εσύ Πρόεδρε θα πάρεις 200.000 δραχμές αρκεί εγώ να πάρω όλα τα χρήματα έστω και μετά από ένα χρόνο. του είπα ευχαριστώ εγώ δεν ζήτησα τίποτε, αλλά άλλα χρήματα δεν υπάρχουν.

 

Αγροτικοί δρόμοι σ’ όλες τις περιφέρειες

Τον ίδιο χρόνο πήρα 100.000 δραχμές πίστωση από το Υπουργείο Εσωτερικών να ανοίξω δρόμους αγροτικούς στα κτήματα των κατοίκων, δεν υπήρχαν δρόμοι ούτε

να περνούν τα ζώα. Μεταφέρανε στους ώμους τις ελιές οι κάτοικοι, ή στο κεφάλι οι γυναίκες.    

Ήρθαν αρκετοί χειριστές- εργολάβοι να πάρουν το έργο, κανόνισα με συμφωνητικό 1500 δραχμές την ώρα να εργάζεται η μπολντόζα. Γινόταν η διάνοιξη προς περιφέρεια Μέγα-Κάμπος. Ήταν Τρίτη ημέρα που γινόταν οι εργασίες. Το μεσημέρι ήρθε ο μηχανικός της Νομαρχίας μαζί με τον εργολάβο. Άρχισαν να μετρούν το ύψος του δρόμου και το πλάτος. Μόλις τελειώσανε με φωνάξανε και μου είπαν η πίστωση πρόεδρε καλύφτηκε πρέπει να φύγει η μπολντόζα, έχει ένα μεγάλο έργο στις Πηγές. Ειλικρινά πάγωσα.

 Είπα στο μηχανικό εγώ έχω συμφωνητικό η μπολντόζα πρέπει να δουλέψει δύο και πλέον μήνες ακόμη. Τα κυβικά μου είπαν του χώματος κάλυψαν την πίστωση. Άφησα και τους 4-5 χωριανούς που ήταν εκεί και έτρεξα στον Νομάρχη. Ποτέ δεν γνώριζα ότι με τα κυβικά του χώματος εργάζεται η μπουλντόζα. Ο κύριος Νομάρχης αφού κάλεσε τον προϊστάμενο υπεύθυνο, μου είπε ότι λέει το συμφωνητικό πρόεδρε. Πήρα ανάσα.

 Ήρθα στο χωριό, είπα στον εργολάβο μπορείτε να φύγετε θα πάρετε 35.000 δραχμές. Αυτό λέει το Συμφωνητικό. Μου είπε εσύ θα πάρεις 200.000 δραχμές από το έργο. Του είπα να φύγει αμέσως.

 Δεν έφυγε δούλεψε η μπουλντόζα πάνω από δύο μήνες, έκανα δρόμους και στην τελευταία παραβόλα, σε όλες τις περιφέρειες, αισθάνθηκα τόσο ικανοποιημένος,  σαν να μου δώσανε όλο το χρυσάφι του κόσμου.

 Με τιτάνιες προσπάθειες  με πολλές επισκέψεις στα γραφεία των πολιτικών στην Αθήνα και στην Άρτα κατάφερα να πάρω πάλι μια πίστωση 1.000.000  να διανοίξω το δρόμο από Φτελιά μέχρι Κουμαριά και από το κοιμητήριο του χωριού μας μέχρι τα Πλατάνια-ποτάμι.

Πραγματοποίησα τη διάνοιξη από Άγιοι Θεόδωροι-Φτελιά-Κουμαριά σε τέσσερις μέρες. Το βράδυ έρχεται ο χειριστής στο σπίτι μου, πρόεδρε μου είπε βρήκα μια καλή δουλειά σε εργολάβο, να πάρεις εσύ 400.000 και εγώ τα υπόλοιπα και να φύγω. Του είπα θα πάρεις 65.000 δραχμές τις ώρες που δουλέψαμε και να φύγεις θα πάρω άλλον χειριστή.

Δεν έφυγε, κάναμε όλη τη διάνοιξη του δρόμου μέχρι το ποτάμι. Πήρα πολλά συγχαρητήρια από τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολύ απαραίτητος δρόμος για αντιπυρική ζώνη για το χωριό μας.

 

Διάνοιξη δρόμου Φωτεινό-Κομπότι

 

Πέρασαν αρκετά χρόνια απέκτησα μεγάλη εμπειρία στα κοινά και μεγάλες γνωριμίες με τον πολιτικό κόσμο. Κατάφερα να πάρω την μπουλντόζα της Νομαρχίας να κάνω τη διάνοιξη του δρόμου Φωτεινό- Κομπότι τεράστιας σημασίας τόσο για το χωριό μας όσο και ολα τα χωριά του ορεινού όγκου του Νομού μας.

Χειριστής ένα παληκάρι με πολλές γνώσεις στις διανοίξεις δρόμων ο κ. Κόνιαρης Παναγιώτης τον ευχαριστώ και ευγνωμονώ,  με βοήθησε πάρα πολύ , φθάσαμε στην πρώτη στροφή 100 μέτρα απο τη Διασταύρωση προς Κομπότι.

Ενώ γινόταν ο δρόμος όπως έπρεπε κόβοντας την επικίνδυνη στροφή, ξαφνικά βλέπω τον κ. Παπανικολάο Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών. Πρόεδρε μου είπε ο δρόμος θα πάει όπως είναι οι στροφές θα γίνουν όταν πάρει το έργο ο εργολάβος, πρέπει κι αυτός να πάρει χρήματα.

Έτρεξα στον κ. Μπουραντά Δήμαρχο τότε του είπα για το γεγονός μου είπε να βάλουμε εμείς το πετρέλαιο για τη μπουλντόζα να γίνει ο δρόμος κανονικά.

Πήγα αμέσως στον κ. Νομάρχη. Δυστυχώς όμως ο κ. Νομάρχης μου είπε ο κ. Παπανικολάου έχει τα μηχανήματα αυτός αποφασίζει. Δεν κατάφερα να κόψω σχεδόν καμία στροφή μέχρι τις Σελλάδες.

Ευτυχώς οι κάτοικοι μου επιτρέψανε σχεδόν όλοι, κόψαμε ελιές αμυγδαλιές. Τους ευχαριστώ όλους και τους ευγνωμονώ.

Ο δρόμος έγινε. Έγινε και άσφαλτος δυστυχώς όμως οι στροφές υπάρχουν όλες η κακοτεχνία υπάρχει,  και θα υπάρχει όσο υπάρχει ζωή. Μέγα λάθος του κύριου Παπανικολάου. Όχι τέτοια λάθη από τους υπεύθυνους της πολιτείας.

 

 

29-12-2016

Με τιμή

Θωμάς Ε. Πανέτας

Τέως πρόεδρος Κοινότητας

Το έργο μου στα κοινά

από τον Θωμά Ε. Πανέτα

 

Πρόλογος

1. Πώς δούλεψα τα 24 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (16  πρόεδρος και 8 Σύμβουλος) Ευγνωμονώ και ευχαριστώ τους κατοίκους – χωριανούς για τη μεγάλη τιμή που μου κάνανε. Παραμένει ο αναλλοίωτος σεβασμός μου.

2. Γιατί οι νόμοι της Σεβαστής Πολιτείας έχουν τόσα πολλά παραθυράκια, είναι τόσο χαλαροί να σπρώχνουν,  αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά-πολιτική να γίνουν πλούσιοι!!! αλλά κλέφτες από τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενο.

Κάτω παρατίθεται το παραπάνω κείμενο χειρόγραφο από τον Θωμά Ε. Πανέτα σε μορφή pdf.