Πολιτιστικός Σύλλογος

των Απανταχού Φωτεινιωτών

2020

2016 Σχεδίαση: Ιωάννης Ε. Τριαντάφυλλος

Τηλ: 6985914838
         6976392261

Εξωραϊσμός

   Ο Σύλλογος των Απανταχού άρχισε από το 2015 δειλά και το εξωραϊστικό του έργο στο Φωτεινό. Από το 1979 δεν ξέρουμε σίγουρα αν έκανε κάποια άλλη παλιότερη  εξωραϊστική κίνηση. Δεν φιλοδοξεί βέβαια να αντικαταστήσει άλλον φορέα στο έργο αυτό, αλλά είναι απαίτηση των Φωτεινιωτών. Αφορμή για τις πιέσεις αυτές στάθηκαν οι αντίστοιχες δράσεις δυο άλλων φορέων του Φωτεινού, του συλλόγου « Ο Ταμπουράς»   από την Αθήνα που έφτιαξε την πέτρινη βακούφικη πλατεία και του Συλλόγου Γυναικών που έκανε εξωραϊστικές κινήσεις στο χώρο της εκκλησίας επίσης- ρολόι, βρύση, γυροβόλι πλάτανου, συντριβάνι, περίγυρος χώρος παλιού σχολείου.

   Είναι ένα δύσκολο έργο, χωρίς βέβαιο και ικανό αποτέλεσμα γιατί δεν ξεκινά συνήθως με μελέτη του έργου. Μπορεί γι’ αυτό να είναι και προβληματικό και επικίνδυνο. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που «οι Απανταχού Φωτεινιώτες» δίστασαν να πουν ναι στον εξωραϊσμό.

   Πρώτη  εξωραϊστική προσπάθεια των Απανταχού Φωτεινιωτών ήταν η συνεργασία με τον καφεντζή του βακούφικου καφενείου για την κατασκευή του γυροβολιού στον πλάτανο της πλατείας αυτής. Το έργο έκριναν επείγον όλοι οι κάτοικοι γιατί οι ρίζες του δέντρου θέριευαν επικίνδυνα και πέταγαν λίγο-λίγο τις πλάκες της πλατείας. Εμείς διαθέσαμε ένα ποσό και ο κ. Θόδωρος Κοτσαλάρας έβαλε την εργασία. Το κόστος όμως φάνηκε μεγαλύτερο απ’ ότι υπολογίζαμε και θα πρέπει να γίνει δεύτερη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί.

  Δεύτερη εξωραϊστική ενέργεια του φορέα ήταν η επισκευή του πηγαδιού στην Ελεούσα την τελευταία διετία. Το έργο ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία ο Φωτεινιώτης Γεώργιος Χ. Κασσελούρης που έχει κτήματα εκεί κοντά και υδρεύεται από το πηγάδι. Μαζί λοιπόν ξεκινήσαμε  την προσπάθεια και θα τη συνεχίσουμε.

   Συστηματικότερη προσπάθεια ο σύλλογος θέλει να κάνει για τον εξωραϊσμό στο Φωτεινό με τη σύσταση ειδικής Εξωραϊστικής Επιτροπής που θα αναλάβει αυτή τη δραστηριότητα και θα υποστηρίζεται και από ειδικούς, όπως μηχανικούς και μαστόρους.