Εξωραϊσμός

   Ο Σύλλογος των Απανταχού άρχισε από το 2015 δειλά και το εξωραϊστικό του έργο στο Φωτεινό. Από το 1979 δεν ξέρουμε σίγουρα αν έκανε κάποια άλλη παλιότερη  εξωραϊστική κίνηση. Δεν φιλοδοξεί βέβαια να αντικαταστήσει άλλον φορέα στο έργο αυτό, αλλά είναι απαίτηση των Φωτεινιωτών. Αφορμή για τις πιέσεις αυτές στάθηκαν οι αντίστοιχες δράσεις δυο άλλων φορέων του Φωτεινού, του συλλόγου « Ο Ταμπουράς»   από την Αθήνα που έφτιαξε την πέτρινη βακούφικη πλατεία και του Συλλόγου Γυναικών που έκανε εξωραϊστικές κινήσεις στο χώρο της εκκλησίας επίσης- ρολόι, βρύση, γυροβόλι πλάτανου, συντριβάνι, περίγυρος χώρος παλιού σχολείου.

   Είναι ένα δύσκολο έργο, χωρίς βέβαιο και ικανό αποτέλεσμα γιατί δεν ξεκινά συνήθως με μελέτη του έργου. Μπορεί γι’ αυτό να είναι και προβληματικό και επικίνδυνο. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που «οι Απανταχού Φωτεινιώτες» δίστασαν να πουν ναι στον εξωραϊσμό.

   Πρώτη  εξωραϊστική προσπάθεια των Απανταχού Φωτεινιωτών ήταν η συνεργασία με τον καφεντζή του βακούφικου καφενείου για την κατασκευή του γυροβολιού στον πλάτανο της πλατείας αυτής. Το έργο έκριναν επείγον όλοι οι κάτοικοι γιατί οι ρίζες του δέντρου θέριευαν επικίνδυνα και πέταγαν λίγο-λίγο τις πλάκες της πλατείας. Εμείς διαθέσαμε ένα ποσό και ο κ. Θόδωρος Κοτσαλάρας έβαλε την εργασία. Το κόστος όμως φάνηκε μεγαλύτερο απ’ ότι υπολογίζαμε και θα πρέπει να γίνει δεύτερη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί.

  Δεύτερη εξωραϊστική ενέργεια του φορέα ήταν η επισκευή του πηγαδιού στην Ελεούσα την τελευταία διετία. Το έργο ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία ο Φωτεινιώτης Γεώργιος Χ. Κασσελούρης που έχει κτήματα εκεί κοντά και υδρεύεται από το πηγάδι. Μαζί λοιπόν ξεκινήσαμε  την προσπάθεια και θα τη συνεχίσουμε.

   Συστηματικότερη προσπάθεια ο σύλλογος θέλει να κάνει για τον εξωραϊσμό στο Φωτεινό με τη σύσταση ειδικής Εξωραϊστικής Επιτροπής που θα αναλάβει αυτή τη δραστηριότητα και θα υποστηρίζεται και από ειδικούς, όπως μηχανικούς και μαστόρους.

Για προτάσεις Εξωραϊσμού και εθελοντική εργασία μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε στο 6976392261 και να συνομιλήσετε με
τον Λάμπρο Σ. Κασσελούρη.

Έργα

Πηγάδι Ελεούσας
Πηγάδι Ελεούσας

press to zoom
Πλάτανος στην Πλατεία
Πλάτανος στην Πλατεία

press to zoom
Πηγάδι Ελεούσας
Πηγάδι Ελεούσας

press to zoom
1/2

Υποψήφια Έργα

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/8

Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου των απανταχού Φωτεινιωτών αποφάσισε στις 19/5/2019 την προσπάθεια δημιουργίας μιας εξωραϊστικής επιτροπής που στόχο έχει να αναδείξει την γραφικότητα και τον φυσικό πλούτο του χωριού μας. Ως υποψήφιος πρόεδρος ορίστηκα από το Δ.Σ. εγώ ο Λάμπρος Κασσελούρης του Σωτηρίου και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Ας μιλήσουμε όμως για αυτό το θέμα ώστε να καταλάβουν όλοι την σημασίας αυτής της επιτροπής, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ και θέλω να πιστεύω πολλοί από εσάς. Όπως πολύ σωστά καταλάβατε σας ζητώ την βοήθεια σας ώστε να δημιουργήσουμε μαζί αυτή την επιτροπή και να κάνουμε κάτι καλό για το χωριό μας. Το τηλέφωνο μου 6976392261 θα είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο ώστε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε όποια απορία ή ερώτηση μπορεί να έχετε. Αξίζει να αναφερθούμε όμως και στο έργο αυτής της προς δημιουργία επιτροπής. Πολύ θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας «θα κάνουμε αυτό και θα κάνουμε αυτό» αλλά δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά και για τον σύλλογο και για τον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Σε καμία περίπτωση αυτή η επιτροπή δεν θέλει να αντικαταστήσει την προσπάθεια που κάνει ο δήμος αλλά θα ήθελε να την ενισχύσει όσο της επιτραπεί από την οικονομική δυνατότητα του Συλλόγου που την στηρίζει. Σίγουρα δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω πως στην ουσία σαν Πρόεδρος της επιτροπής ζητάω ανθρώπους που να ξέρουν. Να ξέρουν να φτιάξουν ένα παγκάκι από ξύλινες παλέτες, να ξέρουν να φτιάξουν τσιμέντο για να σταθεροποιήσουμε μια πινακίδα κατευθύνσεως προς την υπέροχη κατά την γνώμη μου εκκλησία της Ελεούσας, να ξέρουν να μου πουν ποιος δρόμος είναι ο καλύτερος για να τον μετατρέψουμε σε μονοπάτι πεζοπορίας μέσα στην φύση. Θα μου πείτε πολλοί «είσαι τόσο χρονών και δεν ξέρεις να φτιάχνεις τσιμέντο» και θα σας απαντήσω πως εγώ ξέρω να φτιάχνω αλλά το έχω κάνει 2 φορές, εσείς όμως ξέρετε να φτιάχνετε ΚΑΛΟ τσιμέντο για το λόγω του ότι το έχετε κάνει και εκατό φορές. Η γνώση είναι δύναμη και μέσω αυτής και του εθελοντισμού θα προχωρήσουμε μπροστά. Εθελοντές μικρής ηλικίας ευτυχώς υπάρχουμε, Φωτεινιώτες με εμπειρία που να έρθουν και να μας πουν πώς να φτιάξουμε το οτιδήποτε θα βρούμε; Πριν σας αφήσω θα αναφέρω μερικά από τα υποψήφια έργα που σαφώς μπορούν να αλλάξουν το χωριό μας προς το καλύτερο με συνεννόηση και προσπάθεια: Τοποθέτηση πινακίδων στις αρχές του χωριού μας. Δεν είναι δυνατόν να διανύουμε το 2019 και να μην έχουμε πινακίδες αρχής και τέλους. Κατασκευή κιοσκιού με παγκάκια στο μέρος που θα μπορεί, ο κάθε Φωτεινιώτης και μη, να θαυμάσει αυτό το οποίο είναι διάσημο το χωριό μας. Την θέα του. Αναστύλωση βρύσης πλάτανου, παλαιών πηγαδιών και τσιμεντόστρωση δρόμου προς την εκκλησία της Ελεούσας. Επίσης πρέπει να γίνει καθαρισμός διάφορων χωματερών σε όλο το χωριό διότι το σκουπίδι στο Φωτεινό ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ.
Αυτά και πολλά ακόμη είναι στο σχέδιο για να κάνουμε το Φωτεινό πιο «φωτεινό» από ποτέ. Δεν θα αφήσουμε κανέναν πλέον να μας ξέρει σαν Χώσιανα, ήρθε η στιγμή όλη η Άρτα και η Ήπειρος να γνωρίσει και να θαυμάσει το υπέροχο ΦΩΤΕΙΝΟ.

Με τιμή και αγάπη,Λάμπρος Κασσελούρης