Σύλλογος των απανταχού Φωτεινιωτισσών

Η κοίμηση της Θεοτόκου

Σύλλογος Γυναικών

Τομή, σίγουρα, στα πολιτιστικά του Φωτεινού, που από το 1979 καθοδηγούσε ο πολιτιστικός σύλλογος των Απανταχού Φωτεινιωτών, αποτέλεσε η ίδρυση και ενεργή παρουσία μέχρι σήμερα του Συλλόγου των Απανταχού Φωτεινιωτισσών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου».

 

Ο πολιτιστικός αυτός φορέας ιδρύθηκε από 23 μέλη αρχές του 1999. Πρώτη Πρόεδρος η Θεοδώρα Στ. Κασσελούρη, να την πλαισιώνουν στο πρώτο κανονικό Διοικητικό Συμβούλιο η Μασούρα Θ. Ευαγγελία αντιπρόεδρος, η Τριανταφύλλου Α. Παναγιώτα γραμματέας, η Φελέκη Χ. Βασιλική ταμίας και η Κασσελούρη Π. Μαρία μέλος. Το 2000 τα μέλη του σωματείου ανήλθαν στα 71.

«Η ανάγκη για επικοινωνία και πρόοδο» γράφει σχετικά με την ίδρυση του συλλόγου η πρώτη πρόεδρός του Θεοδώρα Στ. Κασσελούρη στο βιβλίο της που έγραψε για τη διετία της προεδρίας της, «οδηγεί στην αναζήτηση και την δημιουργία φορέων για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών. Έτσι με πρωτοβουλία δραστήριων και δημιουργικών ανθρώπων ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών. Ύστερα από την υποβολή αίτησης εγκρίθηκε η δημιουργία και η λειτουργία Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών  Φωτεινού Άρτας, με αριθμό απόφασης Πρωτοδικείου Άρτας 20/1999».

Μετά τη Θεοδώρα Κασσελούρη πρόεδροι διατέλεσαν η γιατρός Αννούλα Τριανταφύλλου, η Ιωάννα Τριανταφύλλου- Κοκώνα  και η Λίλα Μαλτέζου-Κέκου.

Από τότε μέχρι και σήμερα ο φορέας αυτός προσφέρει σημαντικά στα πολιτιστικά του Φωτεινού.

Συσπειρωμένες οι «Γυναίκες Φωτεινού» γύρω από την εκκλησία του Φωτεινού, όπως δείχνει άλλωστε και η επωνυμία τους, και από το πνευματικό τους κέντρο,  το παλιό πέτρινο σχολείο, που η ίδια εκκλησία τους παραχώρησε στο λόφο των Αγίων Αποστόλων και συνεπικουρούμενες από τους άνδρες τους,  έχουν να παρουσιάσουν ποικίλο έργο.

Πολυπροβλημένο έχουν το εξωραϊστικό τους έργο, εξολοκλήρου στο χώρο της εκκλησίας του χωριού. Αυτό αποτελείται από το μεγάλο ρολόι στο καμπαναριό της εκκλησίας, το πέτρινο γυροβόλι στη βάση του πλάτανου στην αυλή της εκκλησίας, την πέτρινη βρύση επίσης στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, το σιντριβάνι δίπλα στη βακούφικη πλατεία, μέσα στην παιδική χαρά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πνευματικού κέντρου τους, το κτήριο του οποίου επισκεύασαν εσωτερικά και εξωτερικά.

Κορυφή του πολιτιστικού τους έργου αποτελεί σίγουρα η βράβευση των νέων του Φωτεινού που εισάγονταν κάθε χρόνο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Ακολουθεί η ετήσια εκδρομή εντός της Ελλάδας με αιχμή του δόρατος τον εκκλησιαστικό τουρισμό και τον μοναστηριακό πολιτισμό. Πετυχημένος  είναι  πάντα και ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας με τα Κούλουμα στο λόφο των Αγίων Αποστόλων. Καθοριστική είναι και η συμμετοχή τους στο στολισμό του επιτάφιου κάθε  Πάσχα. Τέλος συμβάλλουν κάθε χρόνο στη διατήρηση του έθιμου των καλάντων κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και  των μασκαράδων  τις απόκριες , χωρίς να παραλείπουν την κοινωνική τους δράση να ποικίλουν με συγκέντρωση τροφίμων για λογαριασμό του Δήμου Ν. Σκουφά,  για τις ευπαθείς ομάδες της κρίσης που τελευταία μαστίζει τη χώρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος

Φωτεινή Σιάκα

Φωτεινή Σιάκα

Αντιπρόεδρος

Παρασκευή Κασσελούρη

Ταμίας

Βασιλική Φελέκη

Γραμματέας

Αννούλα Τριανταφύλλου - Χέλη

​Μέλος

Ιωάννα Τριανταφύλλου

Αρχείο Φωτογραφιών

Κάλαντα 2019
Κάλαντα 2019

press to zoom
Κάλαντα 2018
Κάλαντα 2018

press to zoom
Κάλαντα 2004
Κάλαντα 2004

press to zoom
Κάλαντα 2019
Κάλαντα 2019

press to zoom
1/8