Πολιτιστικός Σύλλογος

των Απανταχού Φωτεινιωτών

2020

2016 Σχεδίαση: Ιωάννης Ε. Τριαντάφυλλος

Τηλ: 6985914838
         6976392261

Καλαντζή Δήμητρα

Μόνη Τρίγγονη η Τζαβελλοπούλα

Μοναδική,  στους φωτεινιώτες,  γυναίκα που είχε εν ζωή τρίγγονο ήταν η Δήμητρα Καλαντζή που έφυγε από κοντά μας την Πέμπτη 26/1/2018. Αυτό προέκυψε από σύντομη έρευνα της εφημερίδας ανάμεσα στους Φωτεινιώτες. Το τρίγγονο της το χάρισε η δισέγγονή της Βιολέτα Μιχ. Σιάκα και είναι τώρα 9 μηνών και ζει στους Παξούς, όπου  και εργάζεται η μητέρα του.

Η Δήμητρα Καλαντζή γεννήθηκε το 1925 στο Φωτεινό. Πατέρας της ο Αθανάσιος Καλαντζής, φωτεινιώτης και μητέρα της η Φωτεινή Καλαντζή από την Περάνθη. Η αδερφή της Ευσταθία Τόλου παντρεύτηκε στην Άρτα και είχε τέσσερα παιδιά.

Ο πατέρας της μακαρίτισσας είχε το επίθετο «Τζαβέλλας» και πιθανόν να κατάγεται από τους Σουλιώτες που διώχτηκαν το 1804 από τον Αλή Πασά. Μπορεί να ήταν ο πρόγονός του  από τους 65 που σώθηκαν από τη θυσία των 1400 Σουλιωτών  στο γκρεμό της Μονής του Σέλτσου στις Πηγές της Άρτας. Έκανε όμως το όνομά του  Καλαντζής «για να γλυτώσει που τον κυνήγαγαν να τον σκοτώσουν» σύμφωνα με τη μαρτυρία της κόρης της Δήμητρας,  Βιολέτας Μπουγά.

«Πολύ καλή μάνα» μας είπε η κόρη της. «Αυτή μας μεγάλωσε στο Δημοτικό» μας είπε η μεγάλη της εγγονή – από τις δυο -  Δήμητρα. «Πολύ δυνατή και σκληρή γυναίκα. Θα έλεγε καλό λόγο αν άξιζε πραγματικά» μας είπε η μεγαλύτερη από τα 7 δισέγγονά της Βιολέτα Σιάκα.

Όρθια, στα πόδια της έδωσε την τελική της μάχη η Σουλιώτισσα Δήμητρα. «Την Τετάρτη το μεσημέρι έπεσε σε κώμα και την Πέμπτη έφυγε» κατά τα λόγια της κόρης της, ευτυχισμένη και πλήρης ημερών.

Από τα Φωτεινοπολιτιστικά