Ηλίας Οικονόμου

Κων/νος Πανέτας
Ηλίας Οικ

Αλέξανδρος Φελέκης

Μουσείο

Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Φωτεινού

 

     1. Δημιουργία

     Η δημιουργία του κτιρίου του Μουσείου ξεκίνησε το 2005 με πρωτοβουλίες του Συλλόγου των Απανταχού Φωτεινιώτών Άρτας σε συνεργασία με τον Δήμο Κομποτίου τότε και σήμερα Ν. Σκουφά, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader, μέσω της ΕΤΑNΑΜ, εταιρίας για την ανάπτυξη του Αμβρακικού, με έδρα την Πρέβεζα, ύψους 380.000 Ευρώ.

     Τη χρονιά αυτή –2005– ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Κ. Τριαντάφυλλος, ο πρώην πρόεδρος του σωματείου κ. Κων/νος Δ. Πανέτας, που πληροφόρησε το Δ/Σ για το πρόγραμμα,ο Αντιπρόεδρος Ηλίας Οικονόμου με τον τότε Δήμαρχο Κομποτίου κ. Ευστάθιο Γιαννούλη ενήργησαν δραστήρια να ετοιμαστεί η έκθεση και να υποβληθεί εμπρόθεσμα και ικανοποιητικά στην εταιρία.

     Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και το 2006 ξεκίνησε η ανέγερση του κτιρίου του Μουσείου, με πρωτοβουλία του Δήμου που ήταν ορισμένος φορέας υλοποίησης που περατώθηκε το επόμενο έτος.

     2. Λειτουργία

     Από το 2007 ως το 2012 –πέντε ολόκληρα χρόνια– το κτίριο έμενε κλειστό. Το 2013 το νέο Δ/Σ, μετά από έντονες πιέσεις των κατοίκων του Φωτεινού, με πρωτοβουλία του προέδρου Αλέξανδρου Φελέκη, ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη λειτουργία του Μουσείου. Εφοδιάστηκε από τον Δήμο Ν. Σκουφά με έπιπλα γραφείου και ηλεκτρονικές συσκευές και καρέκλες στην αίθουσα προβολών-τελετών. Συγκεντρώθηκαν από τον σύλλογο, όπως όριζε η πρόταση στην ΕΤΑΝΑΜ, 315 εκθέματα και έγινε η μελέτη τοποθέτησης των εκθεμάτων από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Φακίτσα με έξοδα του Δήμου.

    Τον Νοέμβριο του 2016 ο Δήμος Ν. Σκουφά υπέβαλε αίτηση εύρεσης 140.000€ από το πρόγραμμα Intereg και αναμέναμε το Πάσχα του 2017 την έγκριση για να τοποθετηθούν τα εκθέματα και να ξεκινήσει να λειτουργεί το Μουσείο. Τον Δεκέμβριο του 2018 το κτίριο του Μουσείου απαιτεί περίπου 130.000€ για να λειτουργήσει. Έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και χρειάζεται άμεσα επισκευή.
     Στις 28/12/18 ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Λάμης επισκέφθηκε τον κ. Γιαννούλη και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθεί η ζημιά εφόσον υπάρξει οικονομική δυνατότητα με την ημερομηνία της επισκευής να μένει προς το παρόν άγνωστη.
     Ο σύλλογος, λίγο μετά το καλοκαίρι του 2019 ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες, καθώς το Δ.Σ. απευθύνθηκε σε τρεις πρώην προέδρους του συλλόγου να δημιουργήσουν μία επιτροπή για να προχωρήσουν το ζήτημα (πρακτικό 25/9). Πολύ μεγάλη θέρμη για το θέμα έχει και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ο οποίος έχει κάνει 2 συνελεύσεις στο χωριό, για να βρεθεί μία λύση. Σε αυτές αποφασίστηκε η δημιουργία μία πενταμελούς επιτροπής. Αυτή αποτελείται από την τριμελή επιτροπή που είχε ορίσει ο σύλλογος, με μέλη τους Κώστα Πανέτα, Αλέξανδρο Φελέκη και Ηλία Οικονόμου. Επιπλέον,Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Χρήστος Κασσελούρης (Πρόεδρος της Κοινότητας) και μέλος ο Θεόδωρος Φελέκης. Το Δ.Σ. του συλλόγου είναι ικανοποιημένο με αυτή την εξέλιξη και στηρίζει την επιτροπή. Στην προσεχή Γενική Συνέλευση είναι πολύ  πιθανόν ότι θα ζητηθεί η γραπτή σαφής στήριξη αυτής της προσπάθειας,καθώς βάσει των καταστατικών εγγράφων του Μουσείου, ο σύλλογος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του, όταν παραδοθεί το έργο.