Αναζήτηση
  • Admin

3η Μάρτη


Η 3η Μάρτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τοπική ιστορική γιορτή του Φωτεινού. Καλά οργανωμένη από την επίσημη πολιτεία τελείται με κάθε επισημότητα την 1η Κυριακή του Μάρτη.

Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε για να τιμούνται κάθε χρόνο οι 5 εκτελεσθέντες Φωτεινιώτες στις 3 του Μάρτη του 1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής όλης της χώρας κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945).

Ανάλογες γιορτές μνήμης και τιμής καθιερώθηκαν επίσημα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες που είχαν θύματα στην εθνική αντίσταση. Δίπλα μας γιορτάζουν οι Σελλάδες για τους 12 εκτελεσθέντες, το Κομμένο για τη σφαγή 317 χωριανών και άλλες κοινότητες.

Στο Φωτεινό η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1980 επί προεδρίας Σπύρου Σιάκα, αφού την προηγούμενη χρονιά έγινε ανεπίσημα από τον πρόεδρο Παναγιώτη Σιάκα στο Καφενείο της Εκκλησίας με ομιλητή τον φωτεινιώτη δάσκαλο Τρύφωνα Καραθάνο.

Η γιορτή περιλαμβάνει δοξολογία στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και δρώμενα στον λόφο των Αγίων Αποστόλων, όπου και το μνημείο που ανεγέρθηκε εκεί και έχει πάνω τα ονόματά τους. Γίνεται επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, πανηγυρική ομιλία, συμπόσιο και χορός με επικεφαλής χορευτικά τμήματα του Φωτεινού ή του Δήμου.

Μεγάλη λαμπρότητα απέκτησε η γιορτή επί προεδρίας Θωμά Πανέτα, όταν το συμπόσιο δίνονταν στο καφενείο.

Το τοπικό κανάλι τηλεόρασης καλύπτει την εκδήλωση.

Οι 5 εκτελεσθέντες Φωτεινιώτες ήρωες είναι:

1. Τριάδα Κασσελούρη

2. Δημήτριος Σιάκας

3. Θωμάς Πανέτας

4. Γιώργος Καραθάνος και

5. Νικόλαος Πανέτας

Δείτε φωτογραφικό υλικό, παλαιότερες ομιλίες και αποσπάσματα βιβλίων εδώ


33 προβολές0 σχόλια