Αναζήτηση
  • Τριαντάφυλλος Γιάννης

Πώς μπορούμε;


Το καταστατικό ιδρύσεως του Συλλόγου των Απανταχού Φωτεινιωτών αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο 2: Σκοποί του συλλόγου είναι: α) η πνευματική, ηθική και κοινωνική εξίσωσις των μελών του. β) η σύσφιξις των αδελφικών μεταξύ των σχέσεων, γ) η παντοειδής συμβολή εις τον εκπολιτισμόν των κατοίκων της κοινότητος Φωτεινού και δ) η συμμετοχή εις τας εθνικάς και νομίμους τοπικάς εκδηλώσεις.

Είναι γνωστό πως πλέον οι μόνοι αρωγοί και εκφραστές της προσπάθειας για την διατήρηση της παράδοσης είναι οι Πολιτιστικοί Φορείς. Είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη και η λειτουργία τους.

Πως μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε την συνέχεια της λειτουργίας του φορέα στον χρόνο. Πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι δράσεις και οι δραστηριότητες θα λειτουργούν προς όφελος των μελών του Συλλόγου. -Κάπου εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ναι μεν η δύναμη του Συλλόγου είναι τα μέλη του και δη τα ενεργά όμως δεν απευθύνεται μόνο σε αυτά. Απευθύνεται σε κάθε φίλο συγχωριανό μόνιμο ή και όχι κάτοικο του χωριού το οποίο εκπροσωπεί στην προκειμένη περίπτωση.-

Η λύση λοιπόν είναι επιστροφή στον εθελοντισμό. Η διάθεση χρόνου και κόπου του καθενός προς όφελος του φορέα είναι δικαίωμα του και συνάμα υποχρέωση ηθική.

Πάρτε σαν ένα απλό παράδειγμα τα θεατρικά του τμήματος Νέων, στο οποίο είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω δύο φορές. Τι θα γινόταν αν έπρεπε να πληρώσει τους συμμετέχοντες. Οι εκδηλώσεις δεν θα είχαν γίνει ποτέ. Παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν πολλές. Ο εθελοντισμός και η κατάθεση ψυχής είναι αυτό που μπορεί να δώσει μέλλον.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν είναι εταιρεία δεν είναι κερδοσκοπική οργάνωση δεν είναι επιχείρηση.

Έχει έσοδα έχει έξοδα δεν έχει όμως την πολυτέλεια να πληρώνει για κάθε εργασία που γίνεται απ τα μέλη του. Οφείλει να προωθεί τον πολιτισμό, την παραδοση, τα ήθη και έθιμα του και να εμπλουτίζει τις δραστηριότητες του με συμβολή περισσοτέρων.

Οφείλει να προσφέρει κάθε υπηρεσία του και κάθε δραστηριότητα του δωρεάν ή με το μικρότερο δυνατό κόστος στο κοινό που απευθύνεται, το οποίο επαναλαμβάνω δεν είναι μόνο τα μέλη του και να επιστρέφει κάθε ευρώ που εισπράττει πίσω στην τοπική κοινωνία διπλό, παράγοντας έργο.

Μονάχα έτσι μπορεί να έχει και μέλλον αλλά και νόημα ύπαρξης.

Βέβαια επειδή τα μεγάλα λόγια και τα ευχολόγια δεν αρκούν θα ήταν σωστό να θίξουμε και θέματα που αποστασιοποίησαν τον κόσμο απ τον σύλλογο με μεγαλύτερο αγκάθι τα οικονομικά και την διαχείρισή τους μέχρι σήμερα όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω συνθήκες και γεγονότα του παρελθόντος και δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να θίξω το συγκεκριμένο θέμα.

Αρμοδιότητά μου όμως είναι να φροντίσω απ την θέση του Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του Συλλόγου να προωθήσω μεταξύ άλλων όσα ανέφερα παραπάνω και να ασκήσω τις κατάλληλες πιέσεις ώστε ξεκαθαρίζοντας ένα απ τα μεγαλύτερα αγκάθια στην λειτουργία του Συλλόγου να φέρουμε ξανά τον κόσμο κοντά σ αυτό που αγκάλιασε απ την πρώτη ημέρα της δημιουργίας του. Και θεωρώ σημαντικό βήμα την υπερψήφιση ομόφωνα της πρότασης στο τελευταίο Δ.Σ. σχετικά με την έκθεση αναλυτικών εισόδων και εξόδων μηνιαία σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. και την δημοσιοποίησή τους αναλυτικά κάτι που πιστεύω πως θα βοηθήσουν να υλοποιηθεί στην πράξη όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο για λίγους είναι κληρονομιά για όλους κι ο εθελοντισμός μπορεί να μας δώσει τα εφόδια για να ακολουθήσουμε αυτή την κατεύθυνση.


124 προβολές0 σχόλια