Αναζήτηση
  • Κασσελούρης Λάμπρος

Πανηγυρικός εορτασμός στο Φωτεινό


Πανηγυρικά γιορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 12 Μαρτίου, στο Φωτεινό η γιορτή της 3ης Μάρτη, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των πέντε εκτελεσμένων φωτεινιωτών, μετά από έφοδο των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής στο χωριό, στις 3 Μαρτίου 1943.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση στις 10.00, στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φωτεινού, ενώπιον επισήμων και χοροστατούντος του πατέρα Χρήστου.

Με τη συνοδεία φιλαρμονικής η πομπή κλήρου, επισήμων, συγγενών των θυμάτων και λαού πορεύτηκε στο χώρο το μνημείου, του αφιερωμένου στους ήρωες, στο λόφο των αγίων Αποστόλων.

Μετά από εκεί δέηση εγγονή των εκτελεσθέντων, η Ευσταθία Σιάκα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας που έφερε στη μνήμη των παρισταμένων τις τραγικές στιγμές εκείνων των ημερών, με πρωταγωνιστές τους πέντε ήρωες, την Τριάδα Κασσελούρη, τον Δημήτριο Σιάκα, τον Θωμά Πανέτα, τον Γεώργιο Καραθάνο και τον Νικόλαο Πανέτα.

Στεφάνι δάφνης κατέθεσαν στο μνημείο οι επίσημοι: ο δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Γιαννούλης για τον Δήμο και την Εθνική Αντίσταση, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, εκπρόσωπος ανωτάτου διοικητή φρουράς Άρτας, εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Άρτας, για την Ένωση αποστράτων στρατού ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία κ. Φελέκης Θεόδωρος, ο πρόεδρος του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών νομού Άρτας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φωτεινού κ. Χαρίλαος Μαλτέζος, ο πρόεδρος του συλλόγου των Απανταχού Φωτεινιωτών, η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Φωτεινού και ο εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων την 3η Μαρτη 1943 κ. Σπυρίδων Σιάκας.

Το ένα λεπτό σιγής και τον εθνικό ύμνο ακολούθησε κέρασμα όλων των

μέσα στο παρακείμενο κτήριο του παλαιού σχολείου και τα συνηθισμένα πηγαδάκια. Απουσίες επισήμων και χορευτικών τμημάτων καθώς και συρρίκνωση του κόσμου παρατήρησαν μερικοί.

Με έναν ήλιο να λάμπει, οι Φωτεινιώτες τίμησαν πανηγυρικά τους αγωνιστές τους.

Το video της τελετής στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.foteiniotes.gr.

Με έναν ήλιο να λάμπει, οι Φωτεινιώτες τίμησαν πανηγυρικά τους αγωνιστές τους.

Το video της τελετής στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.foteiniotes.gr.


71 προβολές0 σχόλια