Αναζήτηση
  • Αλέκανδρος Φελέκης

To Φωτεινό είναι Μουσείο…


Ολόκληρο το Φωτεινό είναι μουσειακός χώρος και μπορούμε να τον κηρύξουμε διατηρητέο. Αυτό προκύπτει από τα παρακάτω:

  1. Από τα 20 πηγάδια και τα 20 αλώνια. Όλα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έχουν μετρηθεί από τον σύλλογο, απεικονίστηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο και βρίσκονται το αρχείο του. Τα περισσότερα αλώνια είναι 50 ετών. Τα πηγάδια και παλαιότερα. Αυτό της Ελαιούσας φαίνεται να είναι μερικών εκατοντάδων χρόνων, γιατί ήταν πάνω στο δρόμο πού ένωνε το Ραδοβύζι – τα ορεινά χωριά από Φωτεινό προς Σκουληκαριά. Ίσως και το κάτω πηγάδι. Μερικά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η στρογγυλή πέτρα που έχουν στο στόμιο μπορεί να είναι και αρχαία, κατά γνώμη του αρχαιολόγου Αρκουμάνη Αθανάσιου.

  2. Οι δυο κούλιες που έχει και είναι της τουρκοκρατίας. Σώζονται μαρτυρίες και ερείπια που μπορούν να μελετηθούν.

  3. Τα 2 μνήματα του 3ου π.Χ. αιώνα. Ένα στου Χατζηγιώργη –μικρού παιδιού– και ένα στον Αηλιά Φωτεινού, στο ύψωμα λίγο πιο πέρα από το σπίτι της Παπα-Κώτσαινας καθώς πηγαίνουμε προς Παλαιοχωράκι.

  4. Τα μονοπάτια. Πρώτα το ιστορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Ελαιούσα, μέρος του δρόμου που οδηγούσε από τα Ραδοβύζια στην πρωτεύουσα Άρτα. Έπειτα τα τόσα όμορφα μονοπάτια προς τον Πλάτανο, τον Φραξιά, του Κασσελούρη, τον Δόκιμο, την Κοκκαλιάρα και αλλού.

  5. Το μουσείο. Εδώ θα φυλάσσονται τα εργαλεία της αγροτικής οικονομίας πριν τον σύγχρονο πολιτισμό.

Δεν μπορούμε εμείς οι Φωτεινιώτες να αδιαφορούμε για αυτόν τον θησαυρό. Υποχρεούμαστε, και περισσότερο εμείς που ξέρουμε καλά την πραγματική του αξία, να τον διαφυλάξουμε και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Αλλιώς θα μας καταδικάσει η ιστορία.

Εμείς, οι γονείς και οι παππούδες και προππαπούδες ζήσαμε από τα αλώνια και τα πηγάδια. Είχαμε το νερό και το ψωμί. Προσωπικά αλώνιζα σ’ αυτά τ’ αλώνια και γέμιζα τα βαρέλια και τα τενεκέδια νερό σ’ αυτά τα πηγάδια.

Ευχαριστώ για την ακρόαση.

‘Σκέψεις’, Άρτα 6-12-19


19 προβολές0 σχόλια