Κασσελούρης Χρήστος- Σοφία

Σπύρος Κασσελούρης

 

   Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από κοντά μας ο συγχωριανός μας Σπύρος Κασσελούρης.

Γεννημένος στις 4-2-1921, σε μια πολύτεκνη οικογένεια με αδέρφια, βγήκε στη σύνταξη από τη Χωροφυλακή αλλά συνέχισε να δουλεύει σαν νυχτοφύλακας σε εταιρεία αυτοκινήτων για άλλα 15 χρόνια ώστε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στην οικογένεια του, την γυναίκα του Μαρία και στην κόρη του Σοφία από την οποία απέκτησε και δύο εγγόνια, τον Παναγιώτη και την Ελένη.

   Όπως μας είπε και η κόρη του, ήταν ένας άνθρωπος που έδωσε και εισέπραξε πάρα πολύ αγάπη, από τη σύζυγο του, την κόρη του, τον γαμπρό του, τα δυο του εγγόνια αλλά και από τους συγχωριανούς τους. Θα τον θυμόμαστε πάντα..

   Έφυγε την Τετάρτη 21  Δεκέμβρη του 2016.

 

Aφιέρωση του αδερφού του Γιώργου

[Ο αδερφός μου Σπύρος]

  Στα 96 χρόνια πέθανε ο Αδερφός μου Σπύρος Κασσελούρης του Χρίστου, τέως Αστυνομικός. Δεκαπέντε χρόνια διαφορά έχομε. Λίγα χρόνια ζήσαμε μαζί 20-25 αυτός εγώ μικρός από 5-10. Ζήσαμε δύσκολες μέρες.

  Μετά την κατοχή έκαμε και στα αντάρτικα στο ΕΛΛΑΣ για λίγο. Όταν τέλειωσαν αυτά πήγε στην Αστυνομία. Μετά παντρεύτηκε τη Μαρία Δήμου από τα Λέλοβα. Έκανε ένα παιδί τη Σοφούλα, έχει και 2 εγγόνια. Έζησε στα Λέλοβα, στην Κέρκυρα, τα Γιάννενα και στην Αθήνα πολύν καιρό. Πέρασε καλά γεράματα. Έκανε και το σπίτι στο χωριό. Κάθισε στο χωριό αρκετά.

  Πέθανε στην Αθήνα και η κηδεία έγινε στο χωριό την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

 

Ελαφρύ να είναι το χώμα του Αδερφού μου.

 

Φωτεινό 2/1/17

Γεώργιος Χρ. Κασσελούρης

Αι ω ν ό β ι α . Γ ι α τ ί ;

 

  Η θεια Χρίσταινα Σοφία Φελέκη-Κασσελούρη έζησε 99 χρόνια(1898-1997).Τόσα χρόνια γεμάτα δυσκολίες, για μας σήμερα ανυπέρβλητες. Και στα Φελεκέικα κοντά στους γονείς Κων/νο Κατσιαμπύρη και την Ελένη Φελέκη Αλεξάνδρα, Σοφία (κατά λάθος ίδιο όνομα), Σταύρο και Καλλιρρόη.

    Αγροτοκτηνοτροφική η οικονομική βάση της οικογένειας δεν της επέτρεψε να φοιτήσει ούτε μέρα στο σχολείο και υπέγραφε «αγράμματη». Όταν στα 22 της έρχεται νύφη στα Χώσιανα (σημερινό Φωτεινό) στο σπίτι του Χρήστου Κασσελούρη ή Κολιού, οι δυσκολίες π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ε ς .

    Μέχρι τα 50 της γεννοβολάει και αγωνίζεται να σπέρνει τα ημιάγονα χωράφια για το ψωμί της χρονιάς, τα φασόλια και το καλαμπόκι, να φροντίζει ζωντανά, να κουβαλά νερό από τα πηγάδια, να τρέχει στο μεροκάματο για να εξευμενίσει την πείνα και την ξυπολυσιά της πολύτεκνης (9τέκνα) οικογένειας: τον Σπύρο, τη Δμήτρω, τη Μαρί(ν)α, την Πατρούλα, τον Βασίλη, τη Σταυρούλα, τον Γιώργο, τη θεοδώρα, τη Σταθούλα και 2 που χάθηκαν στη γέννα, όντας χήρα από το 1960.

    Η αιωνόβια θεια-Χρίσταινα συνδέθηκε με τα κοινά του Φωτεινού, σαν οικονομικός παράγοντας πωλώντας τσιγ ά ρ α και ψιλικά στο περίπτερο (άνδρα ανάπηρο πολέμου) και φωνάζοντας στη ράχη το χωριανό να μιλήσει στο τηλέφωνο (κουρδιστήρι).

    Μας τρομάζουν σήμερα οι αριθμοί: 29 εγγόνια, 29 δισέγγονα και 5 τρισέγγονα. Γιατί δε λύγισε; Ήταν η τύχη ή η γερή της κράση, ήταν ο χαραχτήρας της και η εξυπνάδα της; Ήταν ο τρόπος ζωής εκείνης της εποχής-αργοί ρυθμοί κοντά σε αμάλαχτη φύση και τους νόμους της; Ίσως.          (Από τα Φωτεινοπολιτιστικά)