Στέφανος Η. Αναγνωστόπουλος

                                                                                                                                                              18/7/19,Αθήνα

Μεσοκαλοκαιρινές καλησπέρες σε όλες και όλους!
 

Ήρθε τελικά η επόμενη και αφορά έναν Φωτεινιώτη που αποτελεί μία από τις πιο κλασικές φυσιογνωμίες στο Φωτεινό. Έχοντας παράλληλα διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Νέων και όντας σκηνοθέτης - σεναριογράφος των καλοκαιρινών θεατρικών έργων, βρήκαμε την ευκαιρία να του κάνουμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις παραστάσεις μέχρι τώρα από τη δική του οπτική. Μας μίλησε για την εικόνα της εν λόγω εκδήλωσης στο παρόν και το μέλλον, αλλά και γενικότερα γύρω από τον χώρο.

 

Τίνος είσαι εσύ;
 

Ονομάζομαι Στέφανος Αναγνωστόπουλος, γιος του τρικαλινού Ηλία και της φωτεινιώτισσας Ευτέρπης Πανέτα, που είναι κόρη της Τασίας και του αείμνηστου Νικόλα ‘’Σούφλα’’ Πανέτα!

 

Πήρε το αυτί μου ότι σου αρέσει να σκηνοθετείς και να γράφεις το σενάριο για μια θεατρική ομάδα στο Φωτεινό. Αληθεύει;
 

Όταν μερικά χρόνια πίσω, την άνοιξη του 2012, ο Γιάννης Τριαντάφυλλος του Βαγγέλη, ο Κωσταντίνος Κασσελούρης του Σωτήρη κι εγώ, σχεδιάζαμε να επαναφέρουμε το Τμήμα Νέων μέσα στους κόλπους του Πολιτιστικού Συλλόγου, τους είχα δώσει την εξής υπόσχεση: Μια συστηματική τέλεση θεατρικών παραστάσεων, σε ετήσια (καλοκαιρινή) βάση. Με αυτή την υπόσχεση, το σχέδιο έγινε πράξη! Η πρώτη παράσταση ήταν το έναυσμα μιας μακράς σειράς δραστηριοτήτων που καλά κρατεί μέχρι σήμερα. Τα άλλα δύο μέλη μου έδειξαν εμπιστοσύνη, αφήνοντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπό τον πλήρη έλεγχο μου κι ελπίζω πως εν τέλει τους δικαίωσα, μια και καταφέρνουμε ακόμα να διατηρούμε αυτή την παράδοση. Το γεγονός ότι βαδίζουμε αισίως σε ένα 8ο συνεχόμενο έργο, θαρρώ πως μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο, το πόσο πολύ λατρεύω αυτή την θεατρική ομάδα! Πριν από δύο χρόνια μάλιστα, έγινε και η βάφτιση μας στο όνομα ‘’Παραστάτες’’!

 

Είναι δύσκολο, θα μπορούσε ο καθένας να το κάνει; Αν κάποιος το επιχειρούσε, θα τον βοηθούσες;
 

Αν κάποιος επιθυμούσε να αναλάβει τα θεατρικά δρώμενα, αναμφίβολα θα έπρεπε να μπει σε μια διχάλα και να τη διαβαίνει ταυτόχρονα! Από τη μια είναι η συγγραφή του σεναρίου: Είτε πρωτότυπο είτε ήδη γνωστό κι επίσημο, οι διασκευές και τροποποιήσεις στα δικά μας ‘’μπορώ’’ και στου κοινού τα ‘’θέλω’’, αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί προετοιμασία και ασφαλώς πραγματοποίηση πριν από ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο. Από την άλλη είναι η σκηνοθεσία: Αυτό αρχικά σημαίνει ταιριαστή επιλογή των ατόμων για τους ρόλους, πάλι μέχρι ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ως ταβάνι.

Στη συνέχεια έρχεται το δεύτερο στάδιο, που είναι οι πρόβες με τους ηθοποιούς, ώστε να είναι έτοιμοι την ημέρα της παράστασης. Και φτάνοντας στη μέρα εκείνη, που είναι το τελικό στάδιο, πρέπει να έχει μεριμνήσει για σκηνικά, κοστούμια, ηχητική/φωτιστική κάλυψη, και φυσικά το χώρο διεξαγωγής… Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, τα μέτωπα είναι αρκετά και πάντοτε θα εμφανίζονται δυσκολίες της τελευταίας στιγμής, ενώ θα υπάρξουν οι φορές που δε θα καταφέρουν να τις ξεπεράσουν! Εκεί, το καλύτερο είναι η ψυχραιμία και η άμεση αναζήτηση λύσεων, έκτακτης ανάγκης, για να βγει με κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα που είχε σχεδιαστεί, έστω και με παραλλαγές. Ο κόσμος μας είναι καλοδιάθετος κάθε φορά και δείχνει κατανόηση σε λάθη ή αστοχίες, καθώς μιλάμε για μια ερασιτεχνική ομάδα με ελάχιστους πόρους και… ακόμα λιγότερο χρόνο προετοιμασίας! Από τη μεριά μου, επειδή όλα αυτά τα έχω βιώσει από την καλή κι από την ανάποδη, θεωρώ πως είμαι σε θέση πια να καθοδηγήσω τον οποιονδήποτε, αρκεί να έχει την διάθεση και την όρεξη να το επιχειρήσει είτε για μια φορά, είτε για παραπάνω!

 

Υπάρχουν δυσκολίες ως προς τον χώρο διεξαγωγής της παράστασης και των προβών;

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για θεατρικές εκδηλώσεις, κλειστός ή υπαίθριος, όπου και να καταφύγουμε, θα εμφανιστούν εμπόδια. Ως επί το πλείστο επιλέγουμε το Σχολείο, διότι η άνεση του χώρου μας δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιήσουμε ακόμα και μεγάλο αριθμό θεατών. Το ανοιχτό του χώρου βέβαια δημιουργεί πολλές φορές θέμα με τον ήχο, ακόμα και με την ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τις δυνατότητες μας. Αλλά συγκριτικά με κάποια άλλη λύση, η συντριπτική πλειοψηφία, θεατρικής ομάδας και κοινού, συμφωνεί πως εκεί πρέπει να γίνονται οι παραστάσεις μας. Ασφαλώς και θα επιθυμούσαμε περισσότερη στήριξη από την κοινότητα και το δήμο, μια και ιστορικά πλέον είμαστε από τις ομάδες με τον περισσότερο ζήλο και συνέπεια, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσπαθούσε πάντα, όσο μπορούσε, να συνεισφέρει. Δυστυχώς όμως δεν ήταν αρκετή αυτή η προσπάθεια. Ως αποτέλεσμα, πολύ ευχάριστα, πρωτότυπα και διασκεδαστικά έργα, κάπως χάθηκαν στην αδυναμία της παραγωγής και τα σχεδόν πενιχρά μέσα. Προσδοκώ ότι με την έλευση νέων προσώπων, τόσο στον δικό μας Σύλλογο όσο και στον Δήμο, θα δοθεί η πρέπουσα προσοχή και στήριξη, γιατί πλέον κι εμείς, ως Παραστάτες, αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία, ανεβάζοντας συνέχεια τον πήχη! Όσο για τις πρόβες, το εσωτερικό του Σχολείου, επειδή διαθέτει κλιματισμό και αρκετό χώρο, μας βολεύει στο έπακρο. Εξάλλου, ο χώρος του Σχολείου είναι μοναδικός και αναντικατάστατος στο Φωτεινό. Με τη διαμόρφωση που έχει διατηρήσει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε θέση να ικανοποιήσει ένα τεράστιο πλήθος δραστηριοτήτων, είτε του Τμήματος Νέων, είτε του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

Θα σκεφτόσουν να ακολουθήσεις τη σκηνοθεσία ή τη συγγραφή σεναρίων επαγγελματικά;
 

Αυτή η ερώτηση είναι πραγματικά δύσκολη. Η ενασχόληση μου με αυτά τα δύο, συγγραφή - σκηνοθεσία, έγινε εξαιτίας μιας ανάγκης που εμφανίστηκε εδώ, δηλαδή της τέλεσης πολιτιστικών δρώμενων. Μέχρι τότε, τα ενδιαφέροντα μου στις καλές τέχνες εδράζονταν σε διαφορετικά μέτωπα. Ο λόγος που επιλέχθηκα εγώ από τα άλλα δυο αρχικά μέλη και η συνέχιση αυτής της καθολικής εμπιστοσύνης από τα υπόλοιπα παιδιά, είναι λόγω της μεγάλης μου αγάπης για το θέατρο και κυρίως τον κινηματογράφο, μια και είμαι φανατικός σινεφίλ! Δεν είχα κάποια προγενέστερη εμπειρία… Ωστόσο, όσο και να επιθυμώ να απαντήσω ‘’Ναι’’ στην ερώτηση, οι καταστάσεις που επικρατούν εντός ελλαδικού χώρου, είναι σχεδόν αλλοπρόσαλλες! Από τη στιγμή που το αντικείμενο των σπουδών μου είναι σε τελείως διαφορετικό τομέα, η αναζήτηση σε αυτόν τον χώρο μου το κάνει σχεδόν αδύνατο. Πραγματικά, έχω την εντύπωση πως είναι προτιμότερο να πορευτεί κανείς ξεκινώντας ερασιτεχνικά, φιλοδοξώντας με ορισμένες γνωριμίες και αναγνώριση από κατάλληλα πρόσωπα, να φτάσει εκεί που επιθυμεί και ονειρεύεται! Το να κινηθεί κάποιος επαγγελματικά εξαρχής, με σπουδές και αναζήτηση αμειβόμενης εργασίας, έχοντας την ως κύρια και αποκλειστική, είναι βουνό και όσοι το ακολουθούν με πίστη, είναι μικροί ήρωες! Αν προσθέσετε και τις ελληνικές συνθήκες… Μεγάλοι!

 

Φέτος θα γίνει θεατρική παράσταση; Τι θέμα θα έχει;

Το σενάριο είναι έτοιμο, αν και κάπως αργοπόρησε σε αντίθεση με άλλες χρονιές… Παρ’ όλα αυτά, τα θέματα που είχαμε λύθηκαν, άρα παράσταση και για φέτος, είναι προγραμματισμένη να γίνει. Οπότε πλέον, ευελπιστούμε πως θα πάει καλά! Χρησιμοποιώ το ‘’ευελπιστούμε’’ γιατί τα τελευταία χρόνια βγαίνει όλο και περισσότερο στην επιφάνεια το ζήτημα της έγκαιρης προσέλευσης, τόσο των ατόμων που θα παίξουν όσο και το δικό μου, που διευθύνω τις πρόβες. Κάποια στιγμή, θα χρειαστεί αντικαταστάτης, γιατί δε θα μπορώ πάντα όλα τα καλοκαίρια! Μακάρι να γινόταν! Ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει φυσικά και για φέτος… Όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα παιδιά, δεν θα μπορούν να παίζουν κάθε χρόνο! Το καλό εδώ βέβαια είναι ότι έρχονται με μεράκι και οι νεότερες γενιές και συμμετέχουν, κάτι που μας χαροποιεί αφάνταστα! Απλώς, πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση με το πόστο της σκηνοθεσίας, γιατί  αναπόφευκτα θα υπάρξει η φορά που δε θα είμαι παρών για την προετοιμασία και τις πρόβες. Το άλλο κομμάτι, του σεναρίου, λύνεται πιο εύκολα. Από τη στιγμή που η συγγραφή μπορεί να ξεκινήσει οποτεδήποτε, αρκεί να είναι έτοιμη όταν μπαίνει το καλοκαίρι, είναι κάτι που νομίζω πως μπορώ να κάνω για πάρα πολύ ακόμα… Όχι ότι θα είμαι αρνητικός, αν θελήσει ο οποιοσδήποτε να το αναλάβει και αυτό! Και εκεί, θα χαρώ να τον συμβουλεύσω και να τον καθοδηγήσω, αν κι εφόσον με χρειαστεί! Το παν για μας είναι η συνεισφορά! Φέτος λοιπόν, το έργο είναι κωμική παρωδία δράσης και έχει τίτλο ‘’Χακάροντας τον Μέρφι’’. Το σενάριο είναι πρωτότυπο και εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Η υπόθεση έχει ως εξής: Τρεις φίλοι, πάνε να παίξουν σε ένα δωμάτιο απόδρασης. Εκεί ωστόσο, με τον διοργανωτή του παιχνιδιού να τους εντάσσει εν αγνοία τους στις πιο απίθανες καταστάσεις, δημιουργείται μια ξεκαρδιστική αλυσίδα γεγονότων που εμπλέκει διάσημα πρόσωπα, φρουρούμενα αντικείμενα, εκτελεστές, κανάλια και… ομάδα κρούσης! Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος θα το απολαύσει, καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται με γοργό ρυθμό και για πρώτη φορά θα έχουμε το στοιχείο της δράσης!

 

Θα ήθελες να πεις κάτι στους Φωτεινιώτες για αυτό το καλοκαίρι;
 

Είναι πάρα πολλά που θα ήθελα κάποια στιγμή να πω σχετικά με το χωριό μας στους Φωτεινιώτες, μικρούς και μεγάλους! Πολλά ευχαριστήρια, πολλά όμορφα κι ελπιδοφόρα, αλλά και κάποια που ίσως τους προβληματίσουν, ή ακόμη και θα τους στεναχωρήσουν… Όμως όλα αυτά μάλλον απαιτούν μια άλλη, δεύτερη συνέντευξη! Για το καλοκαίρι αυτό, έχω να πω εκείνα που επί της ουσίας, μέσα τους τα γνωρίζουν κι οι ίδιοι! Ότι τους περιμένω, όπως πράττουν κι αυτοί με μένα, να συναθροιστούμε ξανά σε όλες εκείνες τις δραστηριότητες, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές, ώστε να περάσουμε αξιομνημόνευτα! Το φετινό καλοκαίρι, να χαράξει κι αυτό τις δικές του, ξεχωριστές αναμνήσεις στις καρδιές μας, τις οποίες όταν θα επαναφέρουμε στο νου, να χαιρόμαστε με συγκίνηση! Καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι λοιπόν, με ραντεβού… Που αλλού; Στο γνωστό μας μέρος!

 

 

Αυτός ήταν ο Στέφανος, που μου άνοιξε τη... γέρικη καρδιά του και τον ευχαριστώ πολύ! 

Όσον αφορά εσάς, μπορείτε να στέλνετε τα σχόλια σας και τις προτάσεις σας στην ιστοσελίδα, στην καρτέλα η άποψη σας, ή στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Λάμη για τη βοήθεια του στην επιμέλεια του κειμένου.
H επόμενη συνέντευξη έρχεται και θα σκάσει σαν βόμβα...
Τα φιλιά μου!