Ο Ταμπουράς

Σύλλογος Αθηναίων Φωτεινιωτών

Ταμπουράς 2
Ταμπουράς 1

Στην Αθήνα, όπως τα άλλα χωριά είχαν τις αδελφότητες τους, για να συγκεντρώνονται, να βλέπονται μεταξύ τους και να νοιάζονται και τη γενέτειρα πατρίδα, οι Φωτεινιώτες οργανώθηκαν, από τον Απρίλη του 1979,  γύρω από έναν πολιτιστικό φορέα με την επωνυμία «Ο Ταμπουράς».

Εμπνευστής, οργανωτής και πρώτος πρόεδρός του ο φανατικός λάτρης του Φωτεινού αείμνηστος Λάμπρος Βησσαρ. Κασσελούρης. Ταμπουράς είναι μουσικό όργανο, που η παράδοση θέλει να χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι κάτοικοι στο Φωτεινό, κατά το ρητό: «δώδεκα Κασσελουραίοι δεκατρείς Ταμπουράδες» Ο δέκατος τρίτος ήταν για τον φιλοξενούμενο.

Μετά από τον Λάμπρο πρόεδροι διετέλεσαν οι: Τηλέμαχος Κασσελούρης, Χρύσανθος Σιάκας και Παναγιώτης Η. Κασσελούρης.

Κύριο πολιτιστικό έργο του φορέα αυτού στα 20 περίπου πρώτα χρόνια λειτουργίας του ήταν ο ετήσιος χορός των Φωτεινιωτών στην Αθήνα, με ξεχωριστή λαμπρότητα, που έδινε  την ευκαιρία σε 300 περίπου Φωτεινιώτες να διασκεδάσουν μαζί. Ακολουθεί η βράβευση του πρωτοδάσκαλου του Φωτεινού αείμνηστου Δημητρίου Μάλλιου.

Κύριο εξωραϊστικό του έργο η πλακόστρωση της βακούφικης πλατείας του Φωτεινού, που μέχρι σήμερα κοσμεί το Φωτεινό και εξυπηρετεί τη συνύπαρξή τους.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Φωτεινιωτών Άρτας τα τελευταία χρόνια οργάνωσε 5 χορούς στην Αθήνα.

Φέτος, 2016, έγιναν από τον παραπάνω σύλλογο του Φωτεινού προσπάθειες επαναδραστηριοποίησης του σωματείου αυτού και βγήκε Διοικητικό Συμβούλιό  με πρωτοβουλία της Παρασκευής Μασούρα και της Όλγας Φελέκη. Πρόεδρος εξελέγη η Βάγια Μασούρα.

Η ιστορία του σωματείου και η προσφορά του, μας δημιουργεί χρέος να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του συλλόγου αυτού.