ΟΡΟΘΕΣΙΑ

   Το χωριό Φωτεινό βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης της Άρτας και απέχει από αυτή δεκαεφτά περίπου χιλιόμετρα. Είναι σκαρφαλωμένο πάνω στους τρεις λόφους ενός μεγάλου πλατώματος σε υψόμετρο 550 μέτρων. Το Φωτεινό, που παλιώτερα λεγόταν Χώσιανα, είναι το νοτιοδυτικότερο χωριό του Κάτω Ραδοβυζίου. Αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κομποτίου και έχει σήμερα (30-9-2006) εκατόν πενήντα περίπου κατοίκους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένους.

   Για να πάει κάποιος στο χωριό Φωτεινό από την πόλη της Άρτας, κατευθύνεται από τα διόδιά της μέσα στην εθνική οδό Άρτας – Αθήνας, περνάει τους Αγίους Αναργύρους και όταν φτάσει στη διασταύρωση του Νεοχωρακίου, στρίβει αριστερά προς το Νεοχωράκι. Κινείται έπειτα μέσα από τα χωριά Νεοχωράκι και Μεγάρχη, που είναι περικυκλωμένα από μεγάλους γκρίζους ελαιώνες. Στη συνέχεια, αφού περάσει τη στενή γέφυρα του ξηροποτάμου Μεγάρχης, ανηφορίζει μέσα σε έναν ωραίο, φρεσκοασφαλτοστρωμένο, φιδωτό και ανηφορικό δρόμο. Μπροστά μας, δεξιά κι αριστερά απλώνονται μεγάλες καταπράσινες πλαγιές κατάφυτες κυρίως από κουμαριές, κουτσ(ου)πιές, σερμιτζέλες, φελίκια, ρείκια, πουρνάρια, σμυρτιές και πλήθος άλλων δέντρων και θάμνων, καθώς επίσης και από ωραία και επιβλητικά πεύκα κι ευκαλύπτους κατά μήκος του δρόμου.

   Ύστερα από τη φανταστική αυτή διαδρομή – μέσα στο άφθονο και πεντακάθαρο οξυγόνο – φτάνουμε στην κορυφή του μεγάλου γήλοφου και στη θέση Χατζηγιώργη, όπου υπάρχει ένα καταπληκτικό ξάγναντο. Από τη θέση αυτή έχουμε μια σπάνια και πανοραμική θέα. Τα τοπία είναι ασύγκριτα και μαγευτικά και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανατολικά προβάλλει ένα μεγάλο πλάτωμα και στην άκρη του βρίσκεται το μικρό χωριό Φωτεινό με τα κάτασπρα σπιτάκια του να είναι συγκεντρωμένα και σκαρφαλωμένα σε τρεις μικρούς λόφους. Στο βάθος υψώνονται τα βουνά του Γαβρόγου (1782 μ.) και του Αλίντα (Χελώνα) ύψους 1542 μέτρα, τα οποία χωρίζουν το Ραδοβύζι σε Πάνω και Κάτω Ραδοβύζι. Δυτικά απλώνονται οι μαγευτικοί πορτοκαλαιώνες κι ελαιώνες των χωριών του κάμπου (Κομποτίου, Σελλάδων, Κομμένου κ.λπ.), φαίνεται ο Αμβρακικός κόλπος, στα νερά του οποίου καθρεφτίζονται οι παράλιες πόλεις Αμφιλοχία, Βόνιτσα και τα βουνά του Ξηρομέρου. Πιο μακριά διακρίνεται η Πρέβεζα, η Λευκάδα και το Ιόνιο πέλαγος. Δεξιότερα φαίνεται το βουνό της Περάνθης, η πόλη της Άρτας, ο Άραχθος, ενώ στο βάθος προβάλλουν τα βουνά του Σουλίου και το χιλιοτραγουδισμένο Ζάλογγο με την κοιμωμένη του. Βόρεια υψώνονται τα βουνά των Αθαμάνων, τα περήφανα Τζουμέρκα ύψους 2469 μ. και νότια απλώνονται οι μεγάλες δασώδεις εκτάσεις του Βάλτου και στο βάθος τα βουνά του.

   Εγκαταλείπουμε τη θέση Χατζηγιώργη και κατευθυνόμαστε προς το χωριό. Αφήνουμε δεξιά μας το κοιμητήρι του χωριού και σχεδόν αμέσως αρχίζουμε να περνάμε ανάμεσα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, που είναι δεξιά κι αριστερά του δρόμου. Φτάνουμε στη βάση του πρώτου λόφου του χωριού «Άγιοι Απόστολοι». Ο λόφος αυτός μέχρι τις αρχές του 1950 ήταν σκεπασμένος από μεγάλα κι αιωνόβια δέντρα κυρίως φελίκια, πουρνάρια και σχίνα. Σήμερα στη βάση του λόφου και στην άκρη της βορινής πλευράς του δρόμου, υπάρχει το μνημείο προς τημή του Κώστα Κασσελούρη, που έλαβε μέρος στην πολιορκία του Μεσολογγίου και αργότερα τον κρέμασαν οι Τούρκοι στη Σκουληκαριά. Ανεβαίνοντας στο λόφο συναντάμε ένα παλιό κτίριο της εκκλησίας, που για πολλές δεκαετίες λειτούργησε σαν Δημοτικό Σχολείο και σήμερα στεγάζεται ο Σύλλογος γυναικών Φωτεινού. Φτάνοντας τέλος στην κορυφή του λόφου, βλέπουμε ένα πλάτωμα, που στη νότια πλευρά του είναι κτισμένο το νέο κτίριο του Δημοτικού σχολείου, στη βόρεια υπάρχει το μνημείο των πέντε [5] εκτελεσθέντων Φωτεινιωτών από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής και στη δυτική πλευρά του υπάρχει ένα ωραίο και σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ.

   Κατεβαίνοντας από το λόφο, μπαίνουμε αμέσως σε μια ασφαλτοστρωμένη πλατεία (το Μεσοχώρι), που στην άκρη της καταλήγει σε δύο δρόμους. Ακολουθούμε αυτόν που πηγαίνει αριστερά και βρισκόμαστε μπροστά στην ωραία εκκλησία του χωριού «η Κοίμηση της Θεοτόκου». Ακριβώς από πάνω της βρίσκεται το μισθωμένο κτίριο της εκκλησίας (βακούφικο), που ανακαινίστηκε τελευταία και που λειτουργεί ως καφέ-μπαρ και ψησταριά. Μπροστά στο καφενείο απλώνεται μια μεγάλη κι ωραιότατη πλακόστρωτη πλατεία. Δίπλα από τη βορινή πλευρά της πλατείας υπάρχει αρκετός χώρος, στον οποίο λειτουργεί η παιδική χαρά.

   Η εκκλησία του χωριού, το καφενείο και η αυλή του (πλατεία) ήταν από τα παλιά ακόμα χρόνια η καρδιά του χωριού. Στην πλατεία αυτή γίνονταν όλες οι εκδηλώσεις του χωριού, οι καταθέσεις στεφανιών στις εθνικές γιορτές, οι σχολικές γιορτές, τα πανηγύρια, τα γλέντια, οι δημοπρασίες, οι συσκέψεις για θέματα του χωριού, αλλά και το ξεφάντωμα του Καρναβαλιού. Τέλος γύρω από την εκκλησία και το καφέ-μπαρ-ψησταριά είναι χτισμένα σε πυκνή δόμηση τα κάτασπρα σπιτάκια του Φωτεινού.

   Τέλος αξίζει να αναφέρω εδώ ότι τα τρία τελευταία χρόνια (2003-2006) κατασκευάστηκε και νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος, που οδηγεί στο χωριό Φωτεινό. Ο δρόμος αυτός αρχίζει από τη διασταύρωση της εθνικής οδού με το δρόμο Κομποτίου, περνάει μέσα από το χωριό Σελλάδες, και ανηφορίζοντας διασχίζει γκριζοπράσινους ελαιώνες, καταπράσινες πλαγιές και φτάνει στο Φωτεινό. Η κατασκευή του δρόμου αυτού κρίθηκε αναγκαία, για τη σύντομη και εύκολη επικοινωνία των κατοίκων των τριών δημοτικών διαμερισμάτων (Φωτεινού – Σελλάδων – Κομποτίου) του Καποδιστριακού Δήμου Κομποτίου. Επιπλέον κάνει σύντομη και άνετη την πρόσβαση των Φωτεινιωτών προς τη θάλασσα.  

    (Από το βιβλίο του Ευριπίδη Κασσελούρη "Φωτεινό-Χώσιανα, Ιστορία και παράδοση, Άρτα 2012)

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9

Από τη φωτογραφική συλλογή του Ευάγγελου Κασελούρη

 

      Η ΘΕΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ 

Ο σπουδαίος Φωτεινιώτης λαογράφος Λάμπρος Χ. Κασσελούρης, γνωστός από τις εκπομπές του στο κρατικό ραδιόφωνο «Η Ήπειρος και τα τραγούδια της» καθώς και από το συγγραφικό του έργο με τίτλο «Ιστορικά και Λαογραφικά της Άρτας», γράφει για το Φωτεινό:

«Το χωριό μας λοιπόν το Φωτεινό δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε πλούσιο. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι με λιγότερες από ογδόντα οικογένειες .Είναι χτισμένο σε ύψος 500 περίπου μέτρων και σε μια ωραιότατη λοφώδη έκταση. Από μερικές τοποθεσίες του, όπως από τα υψώματα Κοντριά και Άγιοι Απόστολοι, η θέα προς όλη τη γύρω περιοχή είναι εξαιρετική. Πιο καλή και μάλιστα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα είναι η  θέα από τη νοτιοδυτική κορυφογραμμή και ιδιαίτερα από τις τοποθεσίες Κούλια και Κατζηγιώργη. Από τις τοποθεσίες αυτές φαίνονται: η Άρτα και η πλούσια πεδιάδα της με τα διεσπαρμένα εδώ κι εκεί χωριά της, ο Αμβρακικός κόλπος με την Πρέβεζα στο βάθος, τα Ακαρνανικά όρη με την Αμφιλοχία αριστερά τους, το ιστορικό Ζάλογγο, η οροσειρά του Γαβρόγου με την ιστορική Σκουληκαριά στους πρόποδές της, το Ξεροβούνι προς τα  βορειοδυτικά του με το ιστορικό Γρίμποβο, ιστορικές τοποθεσίες του Βάλτου, καθώς και τα επιβλητικά Τζουμέρκα που υψώνονται προς τα βορεινά του. Αυτά μόνο είναι αρκετά για να αντιληφθούμε πόσο ωραία είναι η θέα που προσφέρουν οι τοποθεσίες αυτές. Και είναι το μόνο χωριό στην περιοχή-ακόμη και στο νομό-που προσφέρει εκτεταμένη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.