Οι Χοροί

Ο χορός σαν τρόπος έκφρασης, επικοινωνίας και διασκέδασης ήταν μέλημα του Συλλόγου των Απανταχού Φωτεινιωτών Άρτας από την έναρξή του το 1979. Σε συνεργασία με τα καφενεία οργάνωνε συγκεντρώσεις των Φωτεινιωτών για φαγοπότι και χορό.

Από την επαναδραστηριοποίησή του το 1999, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή ξεκίνησε ένα αυτόνομο είδος διασκέδασης, χωρίς τη συνεργασία με τα καφενεία. Είναι τα περίφημα «Φωτεινιώτικα» που συγκέντρωναν κάθε χρόνο, το δεκαπενταύγουστο ή εκεί γύρα, όλους τους Φωτεινιώτες και όχι μόνο. Κόσμος συνέρρεε από όλη την Ήπειρο σχεδόν, ακολουθώντας τις μεγάλες κομπανίες οργανοπαικτών και τραγουδιστών με πανελλήνια ή και σ’ όλο τον απανταχού ελληνισμό επιρροή.

Με το είδος αυτό το Φωτεινό άπλωσε τη φήμη του παντού γύρω στην περιοχή και λάμπρυνε με φώτα και επιτυχία τον φορέα. Ονομαστότεροι τέτοιοι χοροί ήταν αυτοί που οργάνωνε σαν πρόεδρος του συλλόγου ο Ηλίας Οικονόμου. Ειδικά κατάφερε και έφερε 2.500 πανηγυριώτες από όλη την ήπειρο που ήθελαν να απολαύσουν τον βιρτουόζο του κλαρίνου Βασίλη Σαλέα.

Το νέο αυτό ήθος στους χορούς των Φωτεινιωτών είχε και τα αρνητικά του. Σταμάτησε το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού που γινότανε παραμονή και ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, αφού είχε κέντρο του το βακούφικο καφενείο και τον εορτασμό της Παναγίας, που  μετά τον εκκλησιασμό του 15αύγουστου ο κόσμος μαζεύονταν στο γλέντι, στο καφενείο.

Μετά το 2013,  η κρίση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης σταμάτησε προσωρινά τα ΄Φωτεινιώτικα΄και έδωσε χώρο στο βακούφικο καφενείο να αναβιώσει το παλιό πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου. Και προβάλλει έντονο το αίτημα της αναβίωσης του φωτεινιώτικου δεκαπενταύγουστου, παραμονή και ανήμερα αλλά και της λάμψης των φημισμένων ΄Φωτεινιώτικών’, με τη συνεργασία όλων των φωτεινιώτικων φορέων.

Ο σύλλογος προσπάθησε ακόμα  να πλουτίσει τη διασκέδαση των Φωτεινιωτών και με την οργάνωση μικρότερων γλεντιών, όπως χορό στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, χορό την Πρωτοχρονιά στα κλαριά και χορό το Πάσχα.

Αξιοσημείωτο τέλος είναι το γεγονός του χορού στον Πλατανιά , που οργάνωνε ο σύλλογος στο Πλατύ κοντά, σε τόπο όλο πλατάνια, δίπλα στο διπόταμο, που συνεόρταζαν Φωτεινιώτες, Κομποταίοι, Σελλαδίτες και πολλοί Αρτινοί.

2016

αλώνισμα στην ελεούσα 2016

αλώνισμα στην ελεούσα 2016

δρόμος - παλαίμαχοι,νέοι - συνέλευση Φωτεινιωτών 2016

2012

Καραγκιόζης 2012

καραγκιόζης 2012

Φωτεινιώτικα 2012

πρωτοχρονιά 2012

πρωτοχρονιά 2012

2010 φωτ.τικα-αθήνα-κομμένο

πίτα 2010

πανόραμμα 2010

φωτεινιώτικα 2009

2001 αλώνισμα

Πολιτιστικός Σύλλογος

των Απανταχού Φωτεινιωτών

2020

2016 Σχεδίαση: Ιωάννης Ε. Τριαντάφυλλος
Επιμέλεια: Λάμπρος Σ. Κασσελούρης

Τηλ: 6976392261